Ο 91χρονος Ισπανός που έχει τάμα να χτίσει ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ έναν καθεδρικό ναό

Εδώ και μισό αιώνα χτίζεται ένας καθεδρικός ναός, περίπου 12 χιλιόμετρα έξω από τη Μαδρίτη. Πρόκειται για τον ναό Virgen del Pilar di Mejorada del Campo, που θυμίζει εμφανισιακά την πασίγνωστη Sagrada Familia του Γκαουντί στη Βαρκελώνη.

Η ιδιομορφία, όμως, του ναού αυτού και το ξεχωριστό του χαρακτηριστικό είναι ότι οικοδομείται από έναν και μόνο έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι 91 ετών!

Πρόκειται για τον Χούστο Μαρτίνεθ Γκαγιέγο, πρώην δόκιμο μοναχό, ο οποίος εδώ και 54 χρόνια δεν ασχολείται με τίποτα άλλο πέρα από το χτίσιμο του τεράστιου αυτού ναού, που έχει ύψος 40 μέτρων, επιφάνεια 24.000 τετραγωνικών μέτρων και κατασκευάζεται κυρίως από ανακυκλώσιμα υλικά, σε οικόπεδο του κατασκευαστή του.

Ο Χούστο είχε φυματίωση, εξαιτίας της οποίας δεν ολοκλήρωσε τη μοναστική ζωή. Ζήτησε, λοιπόν, από την Παναγία να τον θεραπεύσει, τάζοντας την οικοδόμηση του συγκεκριμένου ναού.

Το τάμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον 91χρονο, ο οποίος δεν έχει καμία αρχιτεκτονική ή τεχνική γνώση, οικοδομική άδεια ή την έγκριση της Καθολικής Εκκλησίας. Όλο το σχέδιο το έχει στο μυαλό του, δεν το έχει σχεδιάσει σε χαρτί. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χούστο δεν πρόλαβε καν να τελειώσει το δημοτικό, καθώς ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος. «Εμπνεύστηκα από βιβλία με καθεδρικούς ναούς, κάστρα και άλλα θρησκευτικά κτίρια που έχω δει» εξηγεί ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της περιοχής τον γνωρίζουν ως «Δον Χούστο», ενώ η ζωή και η ιστορία του έγινε ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Ρόγκαν, με τίτλο «The Madman and the Cathedral». Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η συγκέντρωση χρημάτων που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου και να γίνει ο ναός σύμβολο της πόλης.

 

Tags: