Ποιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός που δέχθηκε ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ    

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρωθυπουργός  Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος τραυματίστηκε σήμερα ύστερα από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στο αυτοκίνητό του, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947.

Κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών.

Αν και σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970 και  ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές ως ηλεκτρολόγος μηχανικός,  πραγματοποίησε διδακτορικό στην οικονομολογία  για να ακολουθήσει επαγγελαμτική  καριέρα στη συνέχεια  στον τραπεζικό τομέα.

Το 1980 εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης, ενώ το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το 1994 διοικητής της,  ως προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.  Η θητεία του στη συνέχεια  συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και την Ευρωζώνη.

Το 2002  ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραμένοντας σε αυτή τη θέση  μέχρι  το 2010.  

Διατέλεσε επίσης μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995).

Το 1999 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία.

Διατέλεσε  μέλος ακόμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό τον Άγγελο Αγγελόπουλο, το 1989-90 και του  Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) κατά τη δεκαετία του '80. κ.α.  

Ο κ. Παπαδήμος ακολούθησε παράλληλα  και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ως επίκουρος καθηγητής το  1975 - 1984 στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το  1988 εξελέγη  καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. και το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία είναι  πρόεδρος από φέτος.  

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ  την ίδια περίοδο δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ορκίστηκε πρωθυπουργός της κυβέρνησης η οποία προέκυψε από συνεργασία  του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ,  με αντιπροέδρους τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 16 Νοεμβρίου 2011 η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 255 ψήφους υπέρ και 38 κατά. Η θητεία του ως  πρωθυπουργός συνδέθηκε με το  PSI («κούρεμα» δημοσίου χρέους).

Στις 7 Μαΐου 2012, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε στη διάθεση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια  την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι το διορισμό της νέας  στις 16 Μαΐου 2012, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμμένο.  

Tags: