Ο μακροβιότερος Τζέιμς Μποντ έγινε «Άγιος»

Η Λίλιαν και ο Τζώρτζ Αλφρεντ Μουρ άκουσαν για πρώτη φορά το κλάμα του μοναχογιού τους στις 14 Οκτωβρίου του 1927 στο Στόκγουελ του Λονδίνου. Ο Ρότζερ ήταν πλέον στην αγκαλιά τους και ήρθε για να αλλάξει όχι μόνο τη δική τους τη ζωή, αλλά και ολόκληρο του κινηματογραφικού κόσμου.

Αποφοίτησε από το Battersea Grammar School, αλλά δεν σταμάτησε να διευρήνει τους ορίζοντές του, παρόλο που ο Δεύτερος παγκόσμιος Πόλεμος τον «έστειλε» στο Holsworthy,  του Devon. Ωστόσο, ο Μουρ φοίτησε στο Launceston College school, αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Durham – βέβαια από το δεύτερο ποτέ δεν αποφοίτησε.

Στα 18 του, λίγο μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, κλήθηκε για κατάταξη στον στρατό. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1946 μετατέθηκε στο Βασιλικό Τάγμα με τον βαθμό του υπολοχαγού και στην συνέχεια προήχθη σε λοχαγό και μετατέθηκε στην Γερμανία.

Πριν καταταγεί φοίτησε για δυο χρόνια στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Μάλιστα στην σχολή ήταν συμφοιτητής με την Λόις Μάξγουελ την πρώτη και αυθεντική Miss Moneypenny. Στα 17 του είχε παίξει ως κομπράρσος στο Καίσαρας και Κλεοπάτρα (1945) και θεωρούσε αγαπημένο του ηθοποιό τον Στιούαρτ Γκρέϊντζερ.

Αλλά η ομορφιά του ήταν χαρακτηριστική και δεν εκτιμήθηκε μόνο από τη μεγάλη οθόνη, αλλά και από τον χώρο του μόντελινγκ. Έτσι, την δεκαετία του 1950 ο Μουρ στήθηκε μπροστά από τον φωτογραφικό φακό.

Μάλιστα, και ο ίδιος στο βιβλίο του: Last Man Standing: Tales from Tinseltown, είχε γυρίσει το χρόνο πίσω στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση. Όπως αναπόλησε, ήταν στις 27 Μαρτίου 1949 σε μια σειρά τηλεοπτική που μεταδιδόταν ζωντανά.

Ακολούθησε ένα 7ετες συμβόλαιο με το MGM το 1954, όμως οι ταινίες που έκανε τότε δεν ήταν επιτυχημένες, το συμβόλαιο «έσπασε» και μετά αρκέστηκε στο να παίρνει μέρος απλά σε σειρές της τηλεόρασης. 

«Τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου στην ηθοποιία μου είπαν ότι για να επιτύχεις στο χώρο χρειάζεσαι προσωπικότητα, ταλέντο και τύχη. Διαφωνώ. Για εμένα, το 99% ήταν τύχη. Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι ταλαντούχος και δεν βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη ώρα» είχε πει ο ίδιος ο Μουρ, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian το 2014. 

Και μετά ήρθε το συμβόλαιο με την Warner Bros το 1959 και το αστέρι του άρχισε να λάμπει και να δείχνει ότι είναι φωτεινό – πιο φωτεινό από των άλλων.
Ήταν ο Sir Wilfred of Ivanhoe, αλλά όλοι του υποκλίθηκαν όταν το 1962 έπαιξε τον θρυλικό Σάϊμον Τέμπλαρ, τον «Άγιο».

Μετά από 6 σεζόν και 118 επεισόδια (μία από τις μακροβιότερες σειρές της βρετανικής τηλεόρασης) όλοι ήξεραν ποιος είναι ο Ρότζερ.

Τίποτα δεν μαρτυρούσε ότι θα γινόταν ο μακροβιότερος Τζέιμς Μποντ όταν το 1964 είχε κάνει μια γκεστ στην κωμική σειρά Mainly Millicent και είχε υποδυθεί τον θρυλικό πράκτορα.

Και να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όταν ο Σον Κόνερυ το 1966 ανακοίνωσε ότι δεν θα έπαιζε ξανά τον 007 και η πρόταση έγινε στον μόλις λίγους μήνες μετά, τον Αυγουστο του 1972 από το θρυλικό παραγωγό Αλμπερτ Μπρόκολι. 

Επρεπε να κουρευτεί και να αδυνατίσει για τον ρόλο και έτσι έγινε ένας από τους καλύτερους Μποντ με την πρώτη ταινία του 

Και τότε το 1973 έκανε την πρώτη του ταινία «Live and Let Die». Και η συνέχεια είναι γνωστή: The Man with the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983) και A View to a Kill (1985).

Ο Μουρ συμπλήρωσε τα περισσότερα χρόνια στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ από κάθε άλλο ηθοποιό, 12 συνολικά, με 7 επίσημες ταινίες. Μέχρι στιγμής επίσης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μποντ: ήταν 58 ετών όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον ρόλο, στις 3 Δεκεμβρίου 1985.

«Το να είσαι γνωστός αιωνίως ως Μποντ δεν μπορεί να είναι αρνητικό» δήλωσε κάποτε ο Μουρ, και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι με φωνάζουν συχνά κ. Μποντ όταν κυκλοφορούμε έξω και δεν με πειράζει καθόλου. Και γιατί να με πειράξει άλλωστε;». 

Όταν παρέδωσε τη… σκυτάλη στον Τίμοθι Ντάλτον, ο Μουρ αποσύρθηκε για λίγο καιρό από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν εμφανίστηκε σε ταινία μέχρι το 1990. 

Το 1999 ο Μουρ τιμήθηκε και έγινε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και το 2003 έγινε ιππότης λόγω του φιλανθρωπικού του έργου. 

 

Η αυτοβιογραφία του δημοσιεύθηκε το 2008, ενώ έχει γράψει πολλά βιβλία με αναμνήσεις από τη σταδιοδρομία του και τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

 

 

Tags: