Η εστεμμένη που νίκησε τον καρκίνο μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία

H Μις Ιντιάνα, 27 ετών σήμερα και υποψήφια για τα καλλιστεία στις ΗΠΑ των προηγούμενων ημερών, Μπρίτανι Γουίντσεστερ, αποφάσισε να μιλήσει για το πρόβλημα υγείας της, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη χρήση αντηλιακού και να προστατέψει όσο περισσότερους γίνεται.

Η Μπρίτανι, από την εφηβεία κιόλας, απέκτησε εμμονή με το μαύρισμα. Έκανε σολάριουμ σχεδόν κάθε μέρα και καθόταν με τις ώρες στον ήλιο, χωρίς να φορά αντηλιακό. Μέχρι που, σε ηλικία 25 ετών, εμφάνισε καρκίνο στο δέρμα.

«Η πρώτη φορά που έκανα σολάριουμ ήταν το καλοκαίρι, που για πρώτη φορά θα συμμετείχα σε πρωτάθλημα χορού, στην εφηβεία. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να είμαι μαυρισμένη. Έτσι, άρχισα το σολάριουμ και το αγάπησα. Ήταν η πιο χαλαρωτική στιγμή της ημέρας. Ήταν ζεστό και άνετο, μπορούσα ακόμη και να κοιμηθώ. Μου άρεσε πολύ το μαύρισμα, μου άρεσε το πώς φαινόταν» εξομολογείται.

«Η εμφάνιση για μια νεαρή έφηβη είναι κάτι σημαντικό, είναι η στιγμή που ανησυχεί κανείς. Έτσι, πήγαινα για σολάριουμ κάθε μέρα και καθόμουν όσο περισσότερο επιτρεπόταν. Ακόμη και όταν είχα σπάσει τον αστράγαλό μου και περπατούσα με πατερίτσες, πήγαινα καθημερινά για σολάριουμ. Αυτό το έκανα συνεχώς για δυο-τρία χρόνια, καθ' όλη τη διάρκεια του γυμνασίου. Ήμουν πραγματικά εθισμένη. Και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν είχα την ευκαιρία ξάπλωνα στον ήλιο. Δεν έβαζα ποτέ αντηλιακό. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν λίγο ακόμη έξτρα μαύρισμα και αν καιγόμουν, απλά... καιγόμουν. Ήταν ένας πραγματικός εθισμός» λέει η Μπρίτανι, σοκάροντας με τη μαρτυρία της. 

«Ειλικρινά, κανείς δεν μου είπε να μην κάνω σολάριουμ. Έχω μαύρα μαλλιά και σκούρα μάτια και έτσι το μαύρισμα φαινόταν σαν να είναι το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας μου. Νομίζω ότι όλοι υπέθεταν ότι η επιδερμίδα μου ήταν σκούρα. Η μαμά μου επέμενε να χρησιμοποιώ αντηλιακό όταν βγαίνω στον ήλιο, αλλά δεν μου έλεγε για το ρίσκο. Καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών μου πήγαινα για σολάριουμ, αλλά λιγότερο συχνά πλέον, δεν πήγαινα καθημερινά με θρησκευτική ευλάβεια, όπως στο σχολείο. Αλλά πήγαινα. Και έκανα ηλιοθεραπεία με την πρώτη ευκαιρία. Και μόνο ως πρωτοετής φοιτήτρια πήγα στον δερματολόγο» συνεχίζει η Μις Ιντιάνα. 

«Όταν πήγαινα για τσεκ απ, συχνά έβρισκαν κάποια σημάδια που τους προκαλούσαν ανησυχία ή ελιές που έπρεπε να αφαιρεθούν με βιοψία, μόνο και μόνο γιατί έμοιαζαν ύποπτες -έχω πολλές ελιές στο σώμα μου. Αλλά οι βιοψίες ήταν πάντα αρνητικές. Το 2015, έκανα τρεις βιοψίες που δεν ήταν αρνητικές, όμως. Η διάγνωση: Είχα τρία βασικοκυτταρικά καρκινώματα, δύο στο στομάχι μου και ένα στην πλάτη μου. Σίγουρα φοβήθηκα και το κεφάλι μου άρχισε να γυρίζει και να σκέφτομαι ‘ο, διάολε, έχω καρκίνο’. Είχα τόσες πολλές ερωτήσεις, τόσους φόβους. Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται; Τι θα συμβεί; Πώς θα θεραπευτεί; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Το βρήκα νωρίς ή είναι αργά; Πόσο δέρμα θα μου βγάλουν; Πόσο μεγάλο σημάδι θα μου αφήσουν;». Η περιγραφή της Μπρίτανι προκαλεί ρίγος.

Συνεχίζει, όμως, εξηγώντας τη διαδικασία που ακολούθησε. «Αυτό που οι γιατροί κατέληξαν να μου κάνουν, το αποκαλούν εκτομή. Με την εκτομή, απομακρύνουν όλα τα στρώματα του δέρματος, κόβουν προς τα κάτω τον μυ και αφορούν τα πάντα πάνω από αυτόν. Βασικά, δεν αφήνουν καθόλου δέρμα σε εκείνο το σημείο -δεν βγάζουν απλά την ελιά ή το καρκίνωμα αλλά και ένα μέρος γύρω από αυτά προκειμένου να αφαιρέσουν κάθε κύτταρο που πιθανό έχει μολυνθεί. Αφαιρούν πραγματικά ένα μεγάλο κομμάτι. Και στη συνέχεια το στέλνουν για βιοψία για να σιγουρευτούν ότι αφαίρεσαν όλα τα καρκινικά κύτταρα και δεν άφησαν κάποιο. Δεδομένου ότι ήμουν μικρή, το δέρμα θα αναπλαθόταν γρηγορότερα. Έπρεπε, βέβαια να είμαι και προσεκτική στις κινήσεις μου αλλά και στη γυμναστική για να μην «σπάσει» κάποιος μυς». 

Στα καλλιστεία Μις Ιντιάνα, συμμετείχε μετά από 2 χρόνια, όταν οι πληγές της είχαν πια επουλωθεί. «Κάθε διαγωνιζόμενη έπρεπε να δουλέψει πάνω στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του δέρματος. Είπα ‘ουάου, είναι τέλειο, πρέπει όλοι να μάθουν για αυτό’. Αισθάνθηκα ότι πραγματικά χρησιμοποίησα τη φωνή μου και να μετατρέψω αυτό το κακό που μου συνέβη σε κάτι θετικό, να ευαισθητοποιήσω τους άλλους για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Έτσι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά σε κανέναν αυτό που συνέβη σ' εμένα. Και επειδή συνέβη σ' εμένα, αυτομάτως καθιστά το όλο πρόβλημα πιο ρεαλιστικό. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πειστούν και να αλλάξουν τις συνήθειές τους όταν έχουν μπροστά τους έναν άνθρωπο που νόσησε και τους λέει τι συνέβη, τους δείχνει φωτογραφίες και τα σημάδια στο σώμα του». 

Η 27χρονη σήμερα Μπρίτανι, έχοντας αφήσει πίσω της το σκοτεινό της παρελθόν και το πρόβλημα υγείας της, δίνει τις δικές της συμβουλές σε όλους όσους έχουν τον δικό της –παλιό- τρόπο ζωής. «Υπάρχουν τρία πράγματα που προτείνω: Πρώτον, όχι σολάριουμ. Πρέπει αν σταματήσει. Δεύτερον, ελέγξτε το δέρμα σας, πηγαίνετε για τσεκ απ από την κορυφή ως τα νύχια κάθε χρόνο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε το πρόβλημα, αν υπάρχει ή αν προκύψει, στην αρχή του. Και τρίτον, φυσικά βάζετε αντηλιακό παντού, ακόμα και στα δάχτυλα, μην ξεχνάτε κανένα εκτεθειμένο σημείο του δέρματός σας, ακόμη και το χειμώνα». 

«Ακόμη μου αρέσει το μελαψό χρώμα στο δέρμα, ειδικά όταν συμμετέχω σε διαγωνισμούς. Όταν με βλέπετε με μαυρισμένο δέρμα, όμως, να ξέρετε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από σπρέι μαυρίσματος. Ποτέ δεν θα μαυρίσω κανονικά ξανά» λέει η Μις Ιντιάνα, χαμογελώντας ξανά και κοιτώντας μπροστά με θάρρος.

 

Tags: