Δέχτηκε bullying, έγραψε ιστορίες για να λυτρωθεί και σήμερα είναι βραβευμένη συγγραφέας!

«Μια όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης οδηγείται σε σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης και αγοράζεται σαν δούλα. Ένα βήμα πριν τον θάνατο την σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης και τότε γεννιέται ένας έρωτας φλογερός». Αυτή την ιστορία ξετυλίγει μοναδικά η συγγραφέας, Άννα Γαλανού, στο τελευταίο συναρπαστικό μυθιστόρημα της, «Οι Δρόμοι της καταιγίδας – Θυσία» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Διόπτρα" και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Το star.gr συνάντησε την συγγραφέα, η οποία μοιράστηκε μαζί μας άγνωστες πτυχές της ζωής και της καριέρας της, μιλώντας ταυτόχρονα για την σημερινή κατάσταση της χώρας.

Άννα Γαλανού 

"Το bullying με οδήγησε στο γράψιμο" 

Γεννημένη στην όμορφη Κρήτη, η Άννα Γαλανού μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονα χρώματα και μυρωδιές. Τα πανηγύρια του καλοκαιριού και οι βόλτες στο Λιβυκό πέλαγος σημάδεψαν την παιδική και εφηβική της ηλικία, ενώ το bulling που δέχτηκε στο δημοτικό την έκανε να βρει «καταφύγιο» στο χαρτί και το στυλό. Στην αρχή κατέγραφε απλά τις σκέψεις της, αλλά γρήγορα άρχισε να πλάθει ιστορίες και να ξεχωρίζει για το ταλέντο της.

«Το πρώτο βραβείο που πήρα, ήταν για την μελέτη που είχα κάνει στο Λύκειο και αφορούσε στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Μου έδωσε απίστευτα μεγάλη χαρά, όπως και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, θεατρικού συγγραφέα για το θεατρικό έργο που είχα γράψει, ‘’Το τέλος μιας κωμωδίας’’. Έκλαψα από συγκίνηση, που κάποιοι άγνωστοι μου άνθρωποι διάβασαν κείμενα μου και στη συνέχεια με βράβευσαν», εξομολογείται η ίδια στο star.gr .

Από τα Μαθηματικά και την Διαφήμιση στη συγγραφή βιβλίων

Ακόμη και όταν σπούδαζε Μαθηματικά και Διαφήμιση, η κυρία Γαλανού μαζί με τις εξισώσεις… διάβαζε Καζαντζάκη, Ντοστογιέφσκι, Καραγάτση, Μυριβήλη, Τολστόι, έψαχνε λέξεις και ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας για να γράφει ανθρωποκεντρικά βιβλία με κοινωνικό υπόβαθρό. Όπως και έγινε….

«Δεν γράφω προσωπικές ιστορίες και βιώματα, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν τον αναγνώστη. Η δουλειά του συγγραφέα είναι να δημιουργεί ιστορίες κι όχι να αφηγείται την ζωή του», λέει η ίδια.

Δεν ανήκει στην κατηγορία των συγγραφέων που γράφουν στο πόδι ή το αυτοκίνητο. Όταν θέλει να δημιουργήσει απομονώνεται σε άγνωστα μέρη και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ησυχία. Κάθε φορά που τελειώνει όμως ένα βιβλίο, η θλίψη και η στέρηση για εκείνη είναι μεγάλη, αφού όπως λέει, είναι σαν να φεύγουν ξαφνικά από τη ζωή δικοί της άνθρωποι.

"Είμαι δύσκολος και μοναχικός άνθρωπος"

Ερώτηση: Περιγράψτε μας λίγο την προσωπικότητά σας...

Απάντηση: Δεν είμαι και τόσο εύκολος άνθρωπος, ιδιαίτερα στις στενές μου σχέσεις. Δεν συγχωρώ την υποκρισία και ειδικά την αχαριστία, που την θεωρώ το 8ο θανάσιμο αμάρτημα. Διατηρώ όμως σχέσεις ζωής και έχω την τύχη να λέω πως ο Θεός μου χάρισε στο διάβα της ζωής μου καλούς φίλους. Διαβάζω πάρα πολύ και ακούω παραδοσιακή μουσική. Αγαπώ πολύ την οικογένειά μου, διασκεδάζω κατά καιρούς, όμως στην πραγματικότητα είμαι πολύ μοναχικός άνθρωπος.

Ερώτηση: Αγαπάτε ιδιαίτερα τον Νίκο Καζαντζάκη. Υπάρχει κάποια φράση του που φέρνετε συχνά στο μυαλό σας;

Απάντηση: Πάντα διαβάζω Καζαντζάκη, αγαπημένο μου έργο είναι το ‘’Αναφορά στον Γκρέκο’’. Θα μπορούσα να σας πω πολλές φράσεις από τα βιβλία του. Ας μείνω σε δύο μόνο, πολύ σημαντικές για μένα. ‘’Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος’’. ‘’Ν’ αγαπάς την ευθύνη και να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω’’.

"Κάθε προσπάθεια επαγρύπνησης ή αφύπνισης του λαού, την αμέσως επόμενη μέρα αποσιωπείται ή χαρακτηρίζεται σαν πολιτική παρέμβαση"

Ερώτηση: Συμμερίζεστε την άποψη που θέλει τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να μην αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες απέναντι στην κρίση για το καλό του λαού και της χώρας;

Απάντηση:Έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι εποχές και οι άνθρωποι συνολικά έχουν κλειστεί στο καβούκι τους. Έχει χαθεί κάθε ορμή επαναστατικότητας, η ισοπέδωση δεν είναι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, πάνω απ’ όλα έχει επηρεάσει συνειδήσεις. Αυτό αφορά τους πάντες και όχι μόνο τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Η εποχή που ο Χατζιδάκις μιλούσε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας την μια νέα σκλαβιά ή που ο Ελύτης έκανε το ίδιο μιλώντας ‘’περί Ευρώπης’’, δυστυχώς έχει παρέλθει, όπως και τα οράματα, οι στόχοι, ακόμη και τα κάθε λογής συνθήματα που ακούγονται παράταιρα πλέον. Ευθύνονται πολλοί γι’ αυτό. Κάθε προσπάθεια επαγρύπνησης ή αφύπνισης του λαού, την αμέσως επόμενη μέρα αποσιωπείται ή χαρακτηρίζεται σαν πολιτική παρέμβαση. Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης δεν είναι κτήμα κανενός κόμματος και ίσως τούτη η εποχή, κάτι τέτοιο να μην το αποδέχεται. Αρκετοί πνευματικοί άνθρωποι κατά καιρούς και μιλούν και γράφουν, όμως η φωνή τους χάνεται μέσα στις κραυγές εκείνων που απαξιώνουν με κάθε τρόπο οποιαδήποτε παρέμβαση που δεν είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά τους μέτρα.

Ελλάδα θα τα καταφέρει"

Ερώτηση: Είστε αισιόδοξη για την πορεία της Ελλάδας;

Απάντηση: Η Ελλάδα έχει περάσει πολλές συμφορές και τα έχει καταφέρει. Μικρασιατική καταστροφή, Α’ και Β’ παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος, μετανάστευση, χούντα, Κυπριακό, τρομοκρατικές οργανώσεις με μεγάλο κόστος αίματος, χρηματιστήριο και τώρα οικονομική κρίση. Η Ελλάδα και πάλι θα τα καταφέρει, γιατί οι Έλληνες δεν είμαστε έρμαια των εποχών, ούτε των συμπτώσεων. Στο βάθος δεν δαιμονοποιούμε την τύχη μας. Μπορεί να γκρινιάζουμε συχνά ή να ολιγωρούμε, αλλά με κάποιο τρόπο στο τέλος ξεπερνούμε τα προβλήματα.

"Μόδα είναι και θα περάσει το Survivor"

Ερώτηση: Πως σχολιάζετε το “φαινόμενο” Survivor

Απάντηση:Οι παλιότεροι θα θυμούνται ασφαλώς τον ‘’Άγνωστο Πόλεμο’’ και τον συνταγματάρχη Βαρτάνη, το Λούνα Παρκ, τους ‘’Πανθέους’’ και διάφορα άλλα, που και τότε ερήμωναν τους δρόμους κι έκλειναν μέσα τον κόσμο. Ακολούθησαν τηλεπαιχνίδια, διαφόρων ειδών ριάλιτι, όπου και πάλι το φαινόμενο ήταν ίδιο και απαράλλακτο. Γιατί τόσος θόρυβος; Μόδα είναι θα περάσει. Η λέξη θέαμα άλλωστε είναι πολύ παλιά: ‘’Άρτον και θεάματα’’, έλεγαν.

Ερώτηση: Tι μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες με αφορμή τις δυσκολίες που βιώνουμε;

Απάντηση: Να πολεμήσουν την εσωστρέφεια και τον φόβο. Να μην μηδενίζουν τα πάντα, γιατί έχουν γίνει πολλά και γίνονται πολλά, πρωτίστως από τον ίδιο τον λαό. Ας μην ξεχνάμε ότι η μιζέρια, φέρνει μιζέρια, ενώ ο στόχος που βάζουμε, προσφέρει διέξοδα και λύσεις. 

Η Άννα Γαλανού γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παραμύθια. Από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα εκδόθηκαν Οι τρεις φωτιές (2013), Το παράπονό μου μια κραυγή (2012), Αντιμέτωποι με το χθες (2011). Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν: Όταν φεύγουν τα σύννεφα (2016), Σμαράγδι στη βροχή (2015), Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί (2014) και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά «Λόκο». Η ‘’Θυσία’’ είναι ένα μυθιστόρημα εποχής με ιστορικές αναφορές στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ενετοκρατία και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δυο αντικρουόμενες δυνάμεις, που η μια εποφθαλμιούσε τις κτήσεις της άλλης. Πολλά τα στοιχεία και τα γεγονότα, οι ανατροπές και οι δραματικές εξελίξεις που εμπλουτίζουν τη μυθοπλαστική εξέλιξη της ιστορίας. Οι αναγνώστες παρακολουθούν την πορεία της Ρούσσας, μιας αρχοντοπούλας του Χάνδακα, που εξορισμένη από την Κρήτη, πέφτει σε χέρια πειρατών και οδηγείται σαν σκλάβα στο καραβανσαράι ενός Οθωμανού τιτλούχου. Ένας νέος κύκλος ορίζει πια την ζωή της γεμάτος από ιστορικά γεγονότα. Μετά από είκοσι χρόνια, οι συγκυρίες αλλάζουν και πάλι κι έτσι επιστρέφει ξανά στον Ενετοκρατούμενο Χάνδακα, όπου εκεί θα κάνει την υπέρτατη Θυσία. 

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Tags: