Όσα δεν ξέρετε για τον νέο, 46χρονο Πρωθυπουργό της Γαλλίας

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, o νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι ο έμπιστος του Αλέν Ζιπέ, Εντουάρ Φιλίπ, ρεπουμπλικάνος και πρώην δήμαρχος της Χάβρης.

Η κίνηση αυτή του Μακρόν σχολιάστηκε έντονα ως κίνηση «συνεργασίας της Αριστεράς με τη Δεξιά». Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποιοι πολιτικοί του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων να θέσουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές γαλλικές εκλογές του Ιουνίου.

Στα τέλη του 2016, ο Εντουάρ Φιλίπ είχε πει για τον νυν Γάλλο Πρόεδρο ότι «ο Μακρόν σκέφτεται κατά 90% τα ίδια μ’ εμένα» κι ότι ιδεολογικά είναι «συμβατοί».

Ποιος είναι, όμως, ο Εντουάρ Φιλίπ;

Ο νέος Γάλλος Πρωθυπουργός είναι 46 ετών. Γεννήθηκε στη Ρουέν και προέρχεται από αριστερό, κατά βάση, περιβάλλον. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Sciences Po, ενώ ως φοιτητής ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Λίγο καιρό μετά, όμως, ο Φιλίπ άλλαξε την πολιτική του πορεία και προσέγγισε τη Δεξιά. Σταδιακά, εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έγινε στενός συνεργάτης του τότε δημάρχου της Χάβρης, Αντουάν Ρουφενάχτ και διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ζακ Σιράκ το 2002. Επιπλέον, στις προκριματικές της δεξιάς το 2016, ο Εντουάρ Φιλίπ ήταν πολιτικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί. Ο Αλέν Ζιπέ, όμως, πρώην Πρωθυπουργός, ήταν το πρόσωπο που ο Εντουάρ ακολουθούσε πιστά σε όλη του τη ζωή.

Στις προεδρικές γαλλικές εκλογές, ο Φιλίπ υποστήριξε τον υποψήφιο πρόεδρο Φρανσουά Φιγιόν. Όταν, όμως, ξέσπασαν τα σκάνδαλα που αφορούσαν κατάχρηση δημοσίου χρήματος από τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο Φιλίπ τον εγκατέλειψε. 

Όπως ακριβώς κι ο Μακρόν, ο νέος Γάλλος Πρωθυπουργός είναι διανοούμενος. Έχει γράψει πολλά βιβλία και λατρεύει τις μπύρες, ενώ είναι πατέρας 3 παιδιών.

Φυσικά, όπως πάντα, υπάρχουν άνθρωποι που επικροτούν την επιλογή του Μακρόν και άνθρωποι που τον αποδοκιμάζουν. Ο Φιλίπ, όμως, δεν πτοείται. «Δέχομαι χτυπήματα, ανταποδίδω κιόλας. Μαθαίνω. Είναι ένα άθλημα που σου διδάσκει την ταπεινοφροσύνη» λέει, λίγο πριν μπει στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Γαλλίας, το Ματινιόν.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Φιλίπ ήταν αρνητικός και εχθρικός προς τον Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «υποψήφιο των ΜΜΕ» και λέγοντας ότι δεν είναι ικανός να αναλάβει την προεδρία της Γαλλίας κι ότι του λείπει πολιτική εμπειρία. Μεταξύ άλλων, βέβαια, όταν άλλαξε πια γνώμη, χαρακτήρισε τον νέο Πρόεδρο «νέο» και «ευφυή».

Ο Φιλίπ είχε, μέχρι τις αρχές Μαΐου, μια στήλη στην εφημερίδα Libération, στην οποία έγραψε περίπου 15 κείμενα για τους υποψήφιους προέδρους και την προεκλογική τους εκστρατεία. Ανάμεσα σε αυτά, αναφερόταν φυσικά και το όνομα του Εμανουέλ Μακρόν, όχι πάντα με τα κολακευτικότερα σχόλια. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, τον χαρακτήρισε «τεχνοκράτη τραπεζίτη» και τον συνέκρινε με τον Βρούτο, τον Ρωμαίο που πρόδωσε τον Καίσαρα.


 

Tags: