Ποιος είναι ο Κινέζος του Survivor 

Ο Ορέστης- Φαίδων Τσανγκ πριν βρεθεί στον Άγιο Δομίνικο για να δοκιμάσει τις αντοχές του στην πείνα και στις κακουχίες είχε μια πολυταξιδεμένη ζωή.

Ο Κινέζος του Survivor που αποχώρησε από το ριάλιτι επιβίωσης ήταν εφευρετικός και πολυμήχανος στο παιχνίδι. Είχε φτιάξει κούνια, αυτοσχέδιο air condition και συμμετείχε στις δουλειές της καλύβας!

Ποιος είναι

Ο Ορέστης (όπως τον φωνάζουν) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1989 από Κινέζους γονείς, όταν όλοι κι όλοι οι Κινέζοι που ζούσαν εδώ δεν ξεπερνούσαν τους πέντε. Η μητέρα του, στέλεχος σε κρατική επιχείρηση της Κίνας, ταξίδευε στην Ευρώπη συχνά και της άρεσε η Θεσσαλονίκη. Έτσι, αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ με το σύζυγό της. Γιατρός της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής εκείνος, με το πτυχίο του να μην αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, έζησε τη γραφειοκρατία που έβαζε εμπόδια στην εισαγωγή βοτάνων από την Κίνα και δεν του επέτρεψε να δουλέψει ως εναλλακτικός θεραπευτής. Σήμερα, όλη η οικογένεια απασχολείται στην επιχείρηση που ίδρυσε η μητέρα, με εισαγωγές ημιπολύτιμων λίθων, ενώ ο Ορέστης δραστηριοποιείται και σε άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Δεν έχει κινεζικό όνομα, «έχω δυο θαυμάσια ελληνικά», λέει. Πήγε σε ελληνικό σχολείο, μόλις  η μητέρα του απέκτησε ελληνική υπηκοότητα την απέκτησε και ο ίδιος, ενώ τα χόμπι του δεν διέφεραν από εκείνα ενός μέσου Θεσσαλονικιού νέου: μουσικός, σκακιστής, ιστιοπλόος, πρόσκοπος, ναυτοπρόσκοπος, ενώ είναι Βαλκανιονίκης με τα χρώματα της Ελλάδας στην ιστιοπλοΐα. Ως 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ιστιοπλόων, η είσοδος στη Γυμναστική Ακαδημία ήταν εξασφαλισμένη. Εκείνος επέλεξε το ΤΕΙ Αγροτικής Οικονομίας, καθώς πιστεύει στην ανάπτυξη της Ελλάδας μέσω του πρωτογενούς της τομέα. Επιμένει ότι η Ελλάδα είναι από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο, τόσο ως προς τη μορφολογία όσο και ως προς το κλίμα. Πιστεύει ότι με καλύτερη εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, μπορούμε να εξάγουμε τα ελληνικά προϊόντα παντού. Έτσι, πέρσι προχώρησε σε εξαγωγή ελαιολάδου στην Κίνα, με σκοπό να διοχετευτεί στην αγορά τις ημέρες της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς (στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου). «Οι Κινέζοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα εκείνες τις ημέρες, αγοράζουν δώρα, φροντίζουν για τα προϊόντα διατροφής τους, αναθερμαίνεται η οικονομία, όπως λέμε».

Επισκέπτεται την Κίνα κάθε χρόνο και διαπιστώνει τις αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα. «Η Κίνα σήμερα θυμίζει την Ελλάδα λίγο πριν το 2000. Είναι μια περίοδος οικονομικής ανάκαμψης για τα νοικοκυριά, έχουν αρχίσει να ξοδεύουν χρήματα. Οι Κινέζοι δεν θέλουν, πια, να εργάζονται στα εργοστάσια, θέλουν να είναι σε γραφεία κι επιχειρήσεις. Αυτό γεννά πολλές ευκαιρίες για εμάς. Θέλω να μπω κι εγώ σε αυτό το κλίμα της άνθησης, εξάγοντας τα ελληνικά μας προϊόντα!»

Η εξωστρεφής οικογένεια του Ορέστη δεν είναι χαρακτηριστική της συντριπτικής πλειονότητας των κινεζικών οικογενειών που δραστηριοποιούνται εμπορικά στη χώρα μας. «Οι περισσότεροι Κινέζοι ζουν μεταξύ τους. Αυτοί που κάνουν εμπόριο στην Ελλάδα και την Ιταλία προέρχονται από μια επαρχία πολύ μακριά από εκείνη από την οποία καταγόμαστε εμείς και είναι πολύ κλειστοί άνθρωποι. Η αδερφή μου κι εγώ, επειδή οι γονείς μας βρίσκονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ζούμε διαφορετικά».

Ο Ορέστης δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα από το γεγονός ότι, λόγω εμφάνισης, τραβά τα βλέμματα. «Έμοιαζε περίεργο όταν ταξίδευα ως Έλληνας με την Εθνική Ομάδα Ιστιοπλοΐας. Αλλά ποτέ δεν ένιωσα κάποια διάκριση».

Απορρίπτει όλα τα στερεότυπα για τη γενιά του. «Δεν είμαστε η χαμένη γενιά! Ίσα-ίσα, πιστεύω ότι είμαστε η τυχερή γενιά! Το να τα έχεις όλα έτοιμα στρωμένα, δεν είναι αυτό η ζωή. Έχω άλλα πρότυπα στο μυαλό μου. Και λόγω του πρωταθλητισμού, είμαι της λογικής ότι για να πας μπροστά χρειάζεσαι τρία πράγματα: practice, practice και practice. Χωρίς προπόνηση, διαρκή εξάσκηση, δεν προοδεύεις».

 

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Γιαννοπούλου