Ο νεοφιλελεύθερος πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ που είναι φαβορί για την προεδρία

Ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε με 23,8% στο δεύτερο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 7 Μαΐου και ζεσταίνει πλέον τις μηχανές του για να αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να συσπειρώσει του Γάλλους απέναντι στο φόβο της ανόδου της ακροδεξιάς.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δεν έχει πρόγραμμα, παρ’ όλ’ αυτά αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εναποθέσει σε εκείνον την… ανάσταση της Γαλλίας σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς η χώρα έχει δεχθεί ανελέητα χτυπήματα από τους τρομοκράτες του ISIS.

Πρώην επενδυτής τραπεζίτης, αποφάσισε να πέσει στη μάχη για τη γαλλική προεδρία, δύο μόλις χρόνια αφότου ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ, με βασικό του μήνυμα την ανατροπή του κατεστημένου.

Ο ίδιος θέλει να διαχωρίσει το κίνημά του «Εμπρός» από τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας και, ενώ μέχρι πριν από τρία χρόνια ήταν άγνωστος στη γαλλική κοινωνία, τώρα αποτελεί το φαβορί για την προεδρία και αν κερδίσει τις εκλογές, στα 39 του χρόνια θα είναι ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, συστήνεται στη γαλλική νεολαία ως «παιδί της επαρχίας» και επιδιώκει να συμφιλιώσει τη Γαλλία των μεγάλων πόλεων με εκείνη της περιφέρειας.

Ωστόσο εκείνος είναι κομμάτι της γαλλικής αστικής κοινωνίας, καθώς φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, όπου και του έδωσαν το παρατσούκλι "Μότσαρτ των Οικονομικών" και έχει βάλει τη σφραγίδα του σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές, αυτή μια μονάδας της Pfizer από τη Nestle, έναντι 12 δισ. δολαρίων.

 Το 2012 έφυγε από τη Rothschild και αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Φρανσουά Ολάντ να γίνει ο τσάρος της γαλλικής οικονομίας.

Έγινε το κόκκινο πανί για τους σοσιαλιστές του Ολάντ, αλλά και για τη γαλλική κοινωνία, καθώς… τόλμησε να αμφισβητήσει κεκτημένα χρόνων, όπως το 35ώρο και η μονιμότητα στο δημόσιο τομέα.

Ο Μακρόν πλασάρεται ως ο ανανεωτής που θα ενώσει τη δεξιά με την αριστερά, γεγονός που έκανε αρκετούς να τον αντιμετωπίσουν με επιφυλακτικότητα και να τον χαρακτηρίσουν ως έναν ακόμα διάττοντα αστέρα της πολιτικής.

Και η αλήθεια είναι ότι οι συγκυρίες στην γαλλική πολιτική σκηνή τον ευνόησαν, αφού από τη μια το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών είναι διχασμένο, ενώ το κόμμα της Δεξιάς επλήγη ανεπανόρθωτα από το σκάνδαλο διαφθοράς του υποψηφίου του Φρανσουά Φιγιόν.

Ποιες είναι όμως οι προτάσεις του Μακρόν; Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του 35ωρου, υπέρ της μείωσης των φόρων, των αυξήσεων στις συντάξεις και των αυξήσεων στους μισθούς των εκπαιδευτικών.

Προεκλογικά υποσχέθηκε την πρόσληψη 10.000 αστυνομικών και 5.000 χωροφυλάκων που θα επωμιστούν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Πρόταξε τη θέσπιση της κοινωφελούς εργασίας, αλλά και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μακρόν έναντι της Λεπέν στο δεύτερο γύρο, εντούτοις πολιτικοί αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι και προειδοποιούν ότι δεν είναι βέβαιη η νίκη του.

Όπως σημειώνουν, θεωρείται δεδομένο ότι η ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» θα πάρει πολύ υψηλά ποσοστά στο νότο, παρ’ όλ’ αυτά είναι πολύ πιθανόν απογοητευμένοι ψηφοφόροι της Αριστεράς να στηρίξουν τον Μακρόν υπό το φόβο της εκλογής της ακροδεξιάς Λεπέν.

Όλα θα φανούν στην κάλπη σε 15 μέρες. Μέχρι τότε η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία αναμένεται να πάρει φωτιά. 

Tags: