Ο Πόντιος αστροναύτης που ταξιδεύει για πέμπτη φορά στο διάστημα

Προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ταξιδεύει για πέμπτη φορά ο Πόντιος αστροναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν παίρνοντας μάλιστα μαζί του τη σημαία του… ΠΑΟΚ και μια ποντιακή λίρα.

 Ο Γιουρτσίχιν εκτοξεύτηκε σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδος με πύραυλο Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και είχε μαζί του τον 43χρονο Αμερικανό αστροναύτη της NASA, Τζακ Φίσερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βετεράνος πια αστροναύτης από τον Πόντο και ο Αμερικανός συνταξιδιώτης του θα φτάσουν σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά από ένα ταξίδι έξι ωρών και θα παραμείνουν εκεί για 136 μέρες, υπό τη διοίκηση της Αμερικανίδας Πέγκι Γουίτσον.

Στον ISS, ο Φίοντορ θα συναντήσει ακόμα τον Γάλλο αστροναύτη Τομά Πεσκέ και τον Ρώσο Όλεγκ Νοβίτσκι, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη στις 2 Ιουνίου, όταν τους διαδεχθούν οι Ράντι Μπρέσνικ από τις ΗΠΑ, ο Πάολο Νέσπολι και ο Σεργκέι Ριαζάνσκι.

Ο 58χρονος αστροναύτης θα υποδεχθεί το Σάββατο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το φορτίο του σκάφους Cygnus της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, που μεταφέρει και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.

Στις 24 Αυγούστου μάλιστα θα γνωρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και την κόρη του Ιβάνκα, αφού θα επικοινωνήσουν μαζί του για 20 λεπτά από το Λευκό Οίκο.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι ο όγδοος Ρώσος κοσμοναύτης που έφθασε τα πέντε ταξίδια στο διάστημα και ο δεύτερος γηραιότερος.

Γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας από γονείς ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στο διάστημα και αργότερα πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Εργάσθηκε στη ρωσική διαστημική εταιρεία «Energia», υπήρξε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα του «Διαστημικού Λεωφορείου-Μιρ» και το 2002 έκανε το πρώτο δεκαήμερο ταξίδι του στο διάστημα ως κοσμοναύτης, αποτελώντας μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς».

Το 2007 παρέμεινε 196 μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στη διάρκεια των οποίων έκανε τρεις διαστημικούς περιπάτους.

Το 2010 έκανε την τρίτη του πτήση στο διάστημα, πάλι στον ISS, και στη διάρκεια της παραμονής του των 163 ημερών έκανε δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους.

Το 2013, έκανε το τέταρτο διαστημικό του ταξίδι όταν υπήρξε διοικητής της αποστολής στον ISS και παρέμεινε επίσης 163 μέρες στο διάστημα.

Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου.

Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.

Tags: