"Γιατί εμπνέει καλλιτεχνικά η ελληνική κρίση"

Μία από τις σπουδαιότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, η Documenta, που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας, διεξάγεται φέτος και στην Αθήνα . Η Documenta 14, εγκαινιάστηκε σήμερα από κοινού από τον Έλληνα πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta, Άνταμ Σίμτσικ, σε συνέντευξή του στην DW, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη φέτος η Αθήνα, πέραν του Κάσελ, ως τόπος διεξαγωγής της έκθεσης:

«Ζούμε σε έναν κόσμο, που γίνεται ολοένα πιο σύνθετος και δύσκολος. Ίσως ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψουμε αυτήν τη μία οπτική γωνία από την οποία παρατηρούμε τα πράγματα», επισήμανε ο Άνταμ Σίμτσικ.

Δήλωσε ακόμα ότι  «το καθήκον του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι να σκεφθεί κάτι διαφορετικό και να προσφέρει μια νέα προοπτική, και σκέφθηκα ότι αυτή η διπλή προοπτική θα ήταν πραγματικά παραγωγική με πολλούς τρόπους».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta προσκαλεί το κοινό να δει και τα δύο τμήματα της έκθεσης, τόσο στην Αθήνα Αθήνα όσο και στο Κάσελ  και δηλώνει ότι, όπως και στην τζαζ μουσική, «χρειάζονται δύο τρόποι προσέγγισης. Αν παίξεις ένα κομμάτι μόνο μία φορά, σπάνια είναι αρκετό. Κυρίως όταν θέλει κανείς να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό».

Σημείο αναφοράς εξήγησε είναι και η ελληνική κρίση. Όπως επισήμανε ο Άνταμ Σίμτσικ, «δεν προσπαθούμε να κάνουμε την Αθήνα προορισμό για λάτρεις της σύγχρονης τέχνης, αλλά να σκεφθούμε και να εργαστούμε από έναν τόπο που έχει γίνει συνώνυμο μιας εξαιρετικά σκληρής πραγματικότητας: της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα από το 2008, αν και οι ρίζες αυτής της κρίσης είναι πιθανόν βαθύτερες».

Ο ίδιος πάντως βρέθηκε αντιμέτωπος  με την κατηγορία ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί  την  κρίση στην  Ελλάδα. Ο ίδιος την αντικρούει:   «Δεν νομίζω ότι εκμεταλλευτήκαμε την κρίση. Δεν είπαμε ποτέ ότι η Αθήνα είναι ενδιαφέρουσα λόγω της κρίσης, επομένως τα κλισέ ότι  “επωφελούμαστε από την ελληνική μιζέρια”  δεν δικαιολογούνται από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πόλη. Προσπαθήσαμε να είμαστε πολύ υπεύθυνοι και να κατανοήσουμε τόσο τη σημερινή πολιτική κατάσταση όσο και το ιστορικό υπόβαθρο της Ελλάδας».

Tags: