Έφυγε από την Αθήνα κι έγινε ένας από τους πρώτους σεξουαλικούς βοηθούς για ΑμεΑ στην Ισπανία

Ο Δημήτρης ήταν συμμαθητής μου και παρόλο που δεν ήμασταν στις ίδιες παρέες, η γεμάτη φλόγα ματιά του και το μόνιμα περιπαικτικό μειδίαμα στο πρόσωπό του με έκανε να τον εκτιμώ και να τον… ζηλεύω και λίγο μιας και από μικρός έδειχνε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από αυτό που έχει ονειρευτεί για τον εαυτό του.

Τελειώσαμε όμως το σχολείο και όπως γίνεται με όλους στη ζωή χαθήκαμε για λίγο, μέχρι που το Facebook έκανε το θαύμα του και μας έφερε πάλι κοντά.

Εκείνος ζούσε πλέον στη Βαρκελώνη και έδειχνε από τα λίγα που μετέφερε στα social media ότι είναι καλά. Ώσπου μια μέρα πέφτω πάνω σε μια ανάρτησή του για τις νέες του δραστηριότητες.

(Ο Δημήτρης ή Dyon Baco)

Ήταν πλέον σεξουαλικός βοήθος για ΑμεΑ, υιοθετώντας το ψευδώνυμο Dyon Baco, και αυτό στάθηκε η αφορμή για να έρθουμε και πάλι σε επαφή και να μάθω ακόμα περισσότερα πράγματα για τη ζωή του, που για να πω την αλήθεια με έκαναν να ψηλώσω λίγο παραπάνω από περηφάνια για εκείνον.

Όπως μου είπε στην Ισπανία βρέθηκε θέλοντας να ζήσει έξω από την Αθήνα. Έφτασε στη Βαρκελώνη, την οποία και αγάπησε αμέσως και ξεκίνησε εκεί μια νέα ζωή.

Ποια ήταν όμως τα ερεθίσματα για να ασχοληθεί με τα ΑμεΑ και το δύσκολο θέμα της σεξουαλικής τους ζωής.

«Πρώτα, στην εφηβεία μου, έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο που μιλούσε για την σεξουαλική υποστήριξη των ΑμεΑ (Sex assistance), ήταν η συνέντευξη μιας φοιτήτριας Γαλλίδας που προσέφερε σεξουαλική βοήθεια για να πληρώσει τις σπουδές της. Το περιέγραφε με έναν τρόπο μαγικό, το πόσο ωφέλιμο είναι για αυτούς που επιλέγουν αυτό το μέσο, αλλά και το πώς άλλαξε η ίδια μέσα από αυτή την εμπειρία. Το θέμα έμεινε στο πίσω μέρος του μυαλού μου, σαν κάτι το οποίο θα μου άρεσε να κάνω, αλλά πιστεύοντας πως δε θα μπορέσω να ασχοληθώ ποτέ προσωπικά με αυτό», λέει.

Το γεγονός όμως που τον έκανε να αναθεωρήσει τη ζωή του ήρθε τον Ιανουάριο του 2007 στη Βαρκελώνη όταν έπαθε αποπληξία στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου του με αποτέλεσμα για δύο μήνες περίπου να μείνει ημιπληγικός, χάνοντας τον έλεγχο της κίνησης όλης της αριστερής πλευράς του σώματός του.

«Εκεί, ένιωσα το πώς είναι να μην μπορείς να ελέγξεις την κίνηση του σώματός σου. Το διάστημα αυτό, επίσης, μου έδωσε το χρόνο να σκεφτώ τι θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου και εκμεταλλευόμενος τη δωρεάν εκπαίδευση που προσφέρονταν για άνεργους, άρχισα να εκπαιδεύομαι σε διάφορους τύπους εναλλακτικών θεραπειών. Μαθαίνοντας διάφορους τύπους μασάζ, εκπαιδεύτηκα ως “Ντάκα”, σεξουαλικός θεραπευτής μέσω ταντρικού μασάζ. Εκείνη τη στιγμή έμαθα πως μια σεξολόγος έκανε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ομάδας για συζήτηση και έρευνα, στο θέμα της σεξουαλικής βοήθειας σε ΑμεΑ. Πήγα αμέσως και έγινα ιδρυτικό μέλος της πρώτης αυτής ομάδας, την οποία ονομάσαμε “Sex Asistant Catalunya”», σημειώνει.

Η αρχή είχε γίνει. Μαζί με τους συνεργάτες του συγκέντρωσαν όλες τις προτάσεις και την εμπειρία που υπάρχει στο εξωτερικό. Μετά μελέτησαν ποια πρόταση ταιριάζει περισσότερο στην Ισπανική πραγματικότητα και δημιούργησαν μια νέα πιο εξελιγμένη πρόταση.

«Μόλις δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας σε ένα μπλογκ, η απάντηση του κόσμου ήταν καταιγιστική. Όλοι και όλες μας ρωτούσαν πότε θα ξεκινήσουμε να προσφέρουμε την υπηρεσία. Εκεί κατάλαβα πως πρόκειται για μια άμεση κοινωνική ανάγκη και όχι μια κατασκευασμένη ανάγκη που φαντάστηκαν μερικοί για μερικούς. Μετά έγινα διοικητικό μέλος του συλλόγου “Tandem Team BCN”, όπου προσφέραμε σεξουαλική υποστήριξη σε ΑμεΑ και η απάντηση του κοινού ήταν ενθουσιώδης», προσθέτει.

Τι είναι όμως ο σεξουαλικός βοηθός;

«Σεξουαλικός βοηθός είναι ένα άτομο το οποίο προσφέρει μια σεξουαλική διέξοδο σε άτομα που δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν τα φρούτα της σεξουαλικής ικανοποίησης», μας απαντά ο Δημήτρης και συνεχίζει:

«Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως για μας η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, δεν περιορίζεται στα γεννητικά όργανα,  αλλά σε όλο το σώμα, την ψυχή και το μυαλό. Υπάρχει η πεποίθηση πως το σεξ περιορίζεται στα “προκαταρτικά” και τη διείσδυση, με μοναδικό σκοπό τον οργασμό. Εμείς πιστεύουμε πως η ερωτική πράξη μπορεί να πάρει απεριόριστες μορφές, όπως ένας ρομαντικός περίπατος, μια αγκαλιά ή μια ανοιχτή και βαθιά συζήτηση ξαπλωμένοι, παραδείγματος χάριν. Η εμπειρία μας έχει δείξει πως ενώ όλοι μας πλησιάζουν νομίζοντας πως έχουν την ανάγκη μιας γενετήσιας σεξουαλικής επαφής, κατά τη διαδικασία, γίνεται ξεκάθαρο πως η πραγματική ανάγκη, είναι η ειλικρινής επαφή με άλλους ανθρώπους. Η ακριβής μορφή αυτής της επαφής έχει να κάνει με πολύ προσωπικά κριτήρια του καθενός μας».

Στη “Sexualidad Funcional” μάλιστα ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που οι ίδιοι θεωρούν πιο αποτελεσματικό και το οποίο αποτελείται από τα εξής τέσσερα βήματα:

1.Όταν κάποιο άτομο επικοινωνεί με τη Sexualidad Funcional για να ζητήσει σεξουαλική υποστήριξη, περνάει πρώτα από μια συνέντευξη με τη γιατρό και σεξολόγο, Charo Ricart, η οποία έχει ήδη κάνει συνεντεύξεις με τα άτομα που προσφέρονται ως βοηθοί. Μετά τις συνεντεύξεις και εάν έχει διαπιστωθεί πως το άτομο που ζητάει υποστήριξη, μπορεί να βοηθηθεί από μια συνάντηση τέτοιου τύπου, έρχεται σε επαφή το άτομο που ζήτησε την υποστήριξη με κάποιον/α βοηθό που ταιριάζει με τη ζήτηση.

2. Σε αυτό το βήμα οι δύο πλευρές συναντώνται για να γνωριστούν και να θέσουν τους όρους της επόμενης συνάντησης. Τα όρια που έχουν οι δύο πλευρές, τη διάρκεια και την τοποθεσία της συνάντησης κλπ. Επίσης αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να δουν εάν υπάρχει “χημεία” μεταξύ τους.  Τα όρια είναι καθαρά θέμα των δύο πλευρών και ό,τι γίνεται, γίνεται αφού έχει πρωτίστως συμφωνηθεί και φυσικά αν σε οποιαδήποτε στιγμή κάποια από τις δύο πλευρές δεν νιώθει σιγουριά γι’ αυτό που κάνει, μπορεί να αναβάλλει ή ακυρώσει τη διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. 

3. Το τρίτο βήμα είναι η συνάντηση, όπως, όποτε και όπου έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους.

4. Τέλος οι δύο πλευρές, δίνουν μια σύντομη ανατροφοδότηση (feedback), για το πώς πήγαν όλα.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν βιοπορίζεται από την ενασχόλησή του ως σεξουαλικός βοηθός και εξηγεί:

«Πριν από αυτό και κατά τη διάρκεια αυτής μου της απασχόλησης, εργάστηκα σε πολλές και διαφορετικού τύπου δουλειές. Δεν θέλω να βιοποριστώ αποκλειστικά από αυτό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ελευθερία που έχει κάποιος που κάνει κάτι από αγάπη. Όταν είσαι αναγκασμένος να δουλεύεις για βιοπορισμό, μπορεί να χρειαστεί να ανεχθείς συνθήκες που διαφορετικά δε θα ανεχόσουν.  Έτσι πάντα κοιτάω να έχω έσοδα από άλλες πηγές».

Και αν νομίζετε ότι τα ΑμεΑ είναι άνθρωποι χωρίς σεξουαλικές ανάγκες και ορμές, τότε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

«Τα ΑμεΑ είναι άνθρωποι, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Θα ρωτούσες οποιονδήποτε άνθρωπο αν είναι σεξουαλικό ον; Ακριβώς αυτή η ψευδής πεποίθηση πως τα ΑμεΑ έχουν άλλα προβλήματα να ασχοληθούν πριν από το σεξουαλικό ή πως δεν έχουν καθόλου σεξουαλικές ανάγκες, έχουν δημιουργήσει όλη αυτήν την κατάσταση, όπου ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι αποκλεισμένο σεξουαλικά από τους υπόλοιπους, με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινότητα των ΑμεΑ αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία», εξηγεί ο Δημήτρης.

Είναι μάλιστα σοκαριστικές οι αποκαλύψεις που κάνει για το πώς ικανοποιούνταν οι σεξουαλικές επιθυμίες των ατόμων με αναπηρία στο παρελθόν.

«Ιστορικά, οι σεξουαλικές ανάγκες των ΑμεΑ, έχουν προσπαθήσει να επιλυθούν αυτοσχεδιαστικά και πρόχειρα, από τα πιο κοντινά τους πρόσωπα ή από τους ίδιους, με όποιο τρόπο μπορεί να φανταστεί καθένας. Πριν από μερικά χρόνια συνέλαβαν έναν, ο οποίος το έσκασε από το ίδρυμα που ήταν εσώκλειστος, για να φτάσει σε έναν οίκο ανοχής, πάνω σε νοσοκομειακό κρεβάτι, μέσω της εθνικής οδού... Έχουμε μαρτυρίες από οικογένειες και εργαζόμενους με ΑμεΑ, πως έχουν αναγκαστεί να αυνανίσουν ή ακόμα και να συνουσιαστούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για να ξαλαφρώσουν τις επιθυμίες τους. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τις τραγικές συνέπειες που έχει μια τέτοια κατάσταση, τόσο για τις οικογένειες και τους εργαζόμενους, όσο και για τα ΑμεΑ», αναφέρει.

Γι’ αυτό και η ανταπόκριση που έχει η προσπάθεια του προγράμματος “Sexualidad Funcional” είναι άκρως συγκινητική όπως λέει ο Δημήτρης.

«Αυτή είναι μια από τις ομορφότερες πτυχές αυτής της απασχόλησης. Οι μαρτυρίες των χρηστών είναι από θετικές μέχρι υπερβολικές, αλλά η πραγματική αλλαγή φαίνεται στα πιο λαμπερά πρόσωπά τους και στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Σε γενικές γραμμές κερδίζουν ηρεμία, υψηλή αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία, υιοθετούν μια πιο θετική και πιο δημιουργική οπτική απέναντι στη ζωή και αποκτούν την ανάγκη να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.  Πολλοί μας έχουν μιλήσει μέχρι για καλυτέρευση της κλινικής τους κατάστασης. Τα σχόλια των οικογενειών συνοψίζονται σε μια συνομιλία που είχα με μια μητέρα που με ευχαριστούσε γιατί τους “έσωσα το σπίτι”, γιατί τώρα “ανοίγουν τα παράθυρα”, “δεν τσακώνονται πλέον”, “γελάνε περισσότερο και χαίρονται να κάνουν πράγματα μαζί”», λέει και συνεχίζει:

«Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε -με το πρόγραμμα “Sexualidad Funcional”- το ζήτημα, και οι βασικές μας γραμμές στο ηθικό και πρακτικό μέρος του ζητήματος, έχουν μεγάλη ανταπόκριση και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Στο ηθικό μέρος, πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στους υπόλοιπους, πως όλοι είμαστε σεξουαλικά όντα και έχουμε την ανάγκη, το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ζούμε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και πως η σεξουαλική ενέργεια είναι θεραπευτική. Στο πρακτικό μέρος, αναπτύσσουμε τη μεθοδολογία της “θετικής σεξολογίας”, επικεντρώνουμε δηλαδή τον τρόπο που δουλεύουμε, στη θετική πλευρά της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και δεν μένουμε μόνο στους κινδύνους και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας επιβεβαιώνει πως η ανθρώπινη επαφή, όταν γίνεται με ειλικρίνεια και αγάπη, έχει πολλαπλό και πολύ θετικό αντίκτυπο στον άνθρωπο».

Η προσπάθεια του ίδιου και των συνεργατών του έχει την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και πέρσι πήραν μια μικρή επιχορήγηση για να αναπτύξουν όλο το πρόγραμμα που εκτός από σεξουαλική βοήθεια, απαρτίζεται από τη σεξολογική υποστήριξη για ΑμεΑ, τις οικογένειές τους και εργαζόμενους, την επίλυση προβλημάτων ή αποριών σε σεξουαλικά θέματα, τη δρομολόγηση σε εξειδικευμένους επαγγελματίες αν είναι απαραίτητο, ψυχολογική υποστήριξη και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί κάποιος σε αυτόν τον τομέα.

Υπήρξε επίσης τεράστια ανταπόκριση στο κέντρο δημόσιας υγείας της Βαλένθια και αυτή τη στιγμή περιμένουν τις επιχορηγήσεις αυτού του έτους.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η επιθυμία επιστροφής στην Ελλάδα είναι μόνιμη, προς το παρόν όμως είναι αφοσιωμένος στο πρόγραμμα Sexualidad Funcional.

«Όταν πάρει μια οριστική μορφή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», μας λέει.

Τον ρωτάω τέλος αν υπάρχουν σεξουαλικοί βοηθοί στην Ελλάδα και αν είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να δεχθούμε κάτι τέτοιο.

«Όσο γνωρίζω εγώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, πιθανότατα κάποιος ή κάποια θα το κάνει, γιατί όπως σου είπα, η σεξουαλική υποστήριξη των ΑμεΑ είναι μια πραγματική κοινωνική ανάγκη. Και είναι κάτι που συνήθως συμβαίνει, όταν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Διάφορα άτομα προσφέρουν αυτή τη διέξοδο, σε περιορισμένους κύκλους. Σε κάποια στιγμή προσπάθησα να επικοινωνήσω με διάφορους συλλόγους ΑμεΑ, αλλά δεν πήρα καμία απάντηση. Δεν ξέρω αν ήταν επειδή δεν χτύπησα στις σωστές πόρτες ή απλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το ζήτημα, το οποίο μου φαίνεται δύσκολο», απάντησε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Sexualidad Funcional μπορείτε να μπείτε:

www.sexualidadfuncional.com

terpse.wordpress.com,

https://www.facebook.com/sexfuncional.cv/?fref=ts

https://www.facebook.com/Terpsediver/

Της Ευαγγελίας Ντούρου

email: entourou@star.gr

Tags: