ΜΑΘΕΤΕ ποιος είναι ο βουλευτής που έβαλε φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την αποκάλυψη του STAR, ότι εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «υπολογίστηκε» από το σύστημα ως χαμηλοσυνταξιούχος και έλαβε το έκτακτο επίδομα που έδωσε η κυβέρνηση, σήμερα ο Μάκης Μπαλαούρας εξήγησε πως ναι μεν το έλαβε από λάθος, αλλά δεν κράτησε την έκτακτη βοήθεια των 300 ευρώ, παρά την διέθεσε σε δύο Ταμεία.

Ποιος είναι όμως ο βουλευτής που έβαλε φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ

Γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας, το 1950. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου. Εργάζεται ως Οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει μια κόρη, την Όλγα.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 στο Νομό Ηλείας.

Όσον αφορά στις πολιτικές και κοινωνικές του δραστηριότητες, υπήρξε στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Μαζί με συναδέλφους συντάκτες της «Μελέτης των 12» της ΑΣΟΕΕ, πέρασε πειθαρχικό από την Πρυτανεία. Για τη δράση του καταδικάστηκε στη γνωστή ως «Δίκη των 11», στρατεύτηκε και μετά από το Πολυτεχνείο βασανίστηκε και φυλακίστηκε στην Ασφάλεια και στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων «67-74».

Στη μεταπολιτευτική περίοδο υπήρξε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, καθώς και στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ. Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες ως στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου», του ΚΚΕ Εσωτερικού, του ΚΚΕ Εσωτερικού ΑΑ, της ΑΚΟΑ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε υποψήφιος των παραπάνω κομμάτων σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Β΄ Αθηνών και στο Νομό Ηλείας.

Ως συνδικαλιστής έχει αναλάβει διάφορες θέσεις ευθύνης: Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, Προεδρείο της ΟΤΟΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ.

Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στην ευρωπαϊκή ένωση συνδικαλιστικών οργανώσεων K.T. (ESOCTE), μεταξύ των οποίων στο Κοινωνικό Διάλογο εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και διοίκησης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συγκρουόμενος με τον Διοικητή της Ε.Κ.Τ Τρισέ για την ελληνική κρίση.

Από τους ιδρυτές του Οικονομικού Επιμελητηρίου εκλεγόμενος συνεχώς στη Διοίκησή του.

Είναι μέλος του Προεδρείου του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», εκπροσωπώντας το στο Βερολίνο, Γενεύη, Χάγη.

Ιδρυτικό μέλος των «Ευρωπορειών», του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του «Δικτύου Υποστήριξης Μεταναστών».

Συμμετείχε στα ριζοσπαστικά κινήματα στο Πόρτο Αλέγκρε, στη Γένοβα, στο Παρίσι.

Συμμετείχε εκ μέρους του συλλόγου «Intifada» για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους της Γάζας κατά τη διάρκεια της μεγάλης βομβιστικής επίθεσης του Ισραήλ το Γενάρη 2009.

Αρθρογραφεί σε πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες της Αθήνας. Συνεργάτης της “ΑΥΓΗΣ” και από το 1989 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και μόνιμος αρθρογράφος της εφημερίδας «Η ΕΠΟΧΗ».

Tags: