"Έφυγε" από τη ζωή ο Αρχηγός της δυναστείας

O Ντέιβιντ Ροκφέλερ «έφυγε» στον ύπνο του από καρδιακή ανακοπή, σε ηλικία 101 ετών, στο σπίτι του στο Ποκαντίκο Χιλς στις ΗΠΑ. Ο Ροκφέλερ, γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1915, ίδρυσε την ομώνυμη οικονομική αυτοκρατορία και κατέκτησε, με τις επιχειρήσεις του, τον κόσμο.

Ο «πατριάρχης» της δυναστείας των Ροκφέλερ ήταν ενεργός μέχρι το 2004, παίρνοντας όλες τις αποφάσεις. Αν δεν έδινε την έγκρισή του, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Πέρα από την ενασχόλησή του με τον τραπεζικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος, που προτιμούσε, όμως, να μένει στο παρασκήνιο και να μη «βροντοφωνάζει» για διαφημιστικούς λόγους τη δράση του.

Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Χάρβαρντ, στο οποίο δώρισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια το 1994, κατάφερε να αγγίξει τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια προσωπικής περιουσίας. Κληρονόμοι του τα αγαπημένα του παιδιά, οι Τζον Ντέιβιντ και Άμπι Όλντριτζ Ροκφέλερ, όπως και τα εγγόνια του.

Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο, ο Ροκφέλερ ξεκίνησε ως βοηθός διευθυντής στην τράπεζα Chase National Bank, μέχρι το 1960, που έγινε πρόεδρος. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε μαζί με άλλους επιχειρηματίες την International Advisory Committee, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 1999, που συνεργάστηκε με την JP Morgan.

Λάτρευε τα ταξίδια, ενώ κατάφερε να συναντηθεί με πάνω από 200 ηγέτες κρατών σε περίπου 100 χώρες. Στόχος του ήταν να προβάλλει την τράπεζά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, η Chase ήταν η πρώτη τράπεζα που άνοιξε γραφεία στη Ρωσία και την Κίνα.

Ήταν πολύ υπεύθυνος και προσπάθησε να προωθήσει την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων. Η τράπεζά του, μάλιστα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του 1970, βοηθώντας την πόλη της Νέας Υόρκης.

Οι σχέσεις του Ροκφέλερ με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα στενή. Ήταν, μάλιστα, από τα πρόσωπα που μπορούσαν να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις. Ο Τζίμι Κάρτερ, μάλιστα, κι ο Ρίτσαρντ Νίξον, σύμφωνα με τους New York Times, του πρότειναν τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, την οποία και απέρριψε.

Η δυναστεία των Ροκφέλερ παραμένει μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου κι απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ο Ντέιβιντ και η σύζυγός του, Μάργκαρετ, που απεβίωσε το 1996, απέκτησαν 6 παιδιά, 10 εγγόνια και δισέγγονα. Κανείς, ωστόσο, από τους απογόνους του «δεν κατάφερε να φθάσει ούτε ενδεχομένως να επιθυμούσε να αποκτήσει το κύρος του» όπως υποστηρίζουν οι New York Times.

 

Tags: