Από τα θρανία της Ουάσιγκτον στα… συσσίτια της Ομόνοιας

 Ο Σπύρος Ξανθός κατάγεται από την Κέρκυρα. Αν και ζει μόνιμα με την οικογένειά του στην Ουάσιγκτον, έρχεται συχνά στην Ελλάδα για διακοπές. Πριν δυο εβδομάδες όμως ο Σπύρος δεν ήρθε εδώ για να δει συγγενείς και φίλους αλλά για να δουλέψει αφιλοκερδώς στο συσσίτιο της Caritas στην Ομόνοια!

"Ήθελα να βοηθήσω τους προσφυγές-στην Αμερική δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους προσφυγές- στην Ευρώπη έχετε θέμα κι ήθελα να βοηθήσω)”  δηλώνει στο Star και στην  Κατερίνα Τσαμούρη.    

"Είχαμε έρθει στην Κέρκυρα το περασμένο καλοκαίρι. Βλέπαμε στην TV εικόνες με προσφυγές και μου’ πε «μπαμπά θέλω να έρθω ξανά στην Ελλάδα να τους βοηθήσω»"  δηλώνει ο πατέρας του Γιάννης Ξανθός.  

Κάθε μέρα, στις 9.00 ακριβώς ο Σπύρος περνούσε την πόρτα του συσσίτιου για να εξυπηρετήσει όλον αυτόν τον κόσμο που ερχόταν εδώ,  ζητώντας, ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Καθημερινά, δεκάδες άνθρωποι -πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και πολλοί Έλληνες - οικογένειες ολόκληρες(!)- περίμεναν τον 16χρονο Σπύρο, με τα μεγάλα μελιά μάτια, να τους σερβίρει…  

«Είμαι πολυ περήφανος για τον  Σπύρο γιατι ειναι κάτι που διάλεξε μόνος του, δεν του το επέβαλλα»  δηλώνει επίσης στο Star o πατέρας του.

Όπως λέει, στην Αμερική, τα σχολεία τους περνάνε το μήνυμα του εθελοντισμού από πολύ μικρή ηλικία.

Ο Σπύρος πάντως παραδέχεται για τις σκηνές που αντικρίζει καθημερινά:  «Δυσκολεύεσαι να τα βλέπεις αυτά τα πράγματα».

Όνειρό του; Να γίνει αρχιτέκτονας  ή κατασκευαστής όπως ο πατέρας του. Ευχή του; Να αλλάξει αυτός ο κόσμος! Να μην βλέπει πια ανθρώπους να στήνονται έξω από τα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό. 

Tags: