Η αγωνία του θανάτου που ήταν στα βλέμματα τους δεν μας επέτρεπε να καθυστερήσουμε άλλο 

Τις δραματικές ώρες της διάσωσης των 9 αλλοδαπών ναυτικών από το φορτηγό πλοίο που βυθιζόταν βόρεια της Άνδρου, περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η αγωνία του θανάτου που ήταν στα βλέμματα τους δεν μας επέτρεπε να καθυστερήσουμε άλλο. Βούλιαζε μπροστά μας το πλοίο και για αυτό τους ανεβάσαμε όλους πάνω με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν υπήρχε χρόνος να φύγουμε και να ξαναγυρίσουμε. Και όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι αν καθυστερούσαμε την όλη διαδικασία 30 λεπτά ήταν τελειωμένοι» ανέφερε ο πλωτάρχης και κυβερνήτης του «ΣΙΚΟΡΣΚΙ», Ανδρέας Πετρόπουλος στην ΕΡΤ.

Την ώρα της επιχείρησης, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως άνω των 30 κόμβων, έβρεχε, ενώ η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού προσπαθούσε με δυσκολία να κρατήσει σταθερό το «ΣΙΚΟΡΣΚΙ», που κλυδωνιζόταν από τους δυνατούς πλευρικούς ανέμους. Ο κυβερνήτης έπαθε μάλιστα ελαφρά θλάση, λόγω της δύναμης που έβαζε στο χειριστήριο.

«Ήταν πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες. Δεχόμασταν πλευρικούς ανέμους. Έπαθα θλάση, ελαφρύ μυϊκό τραυματισμό εξαιτίας της δύναμης που έβαζα στο χειριστήριο».

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου τονίζει ότι αν οι ναυτικοί έπεφταν στο νερό, δεν θα είχαν καμία τύχη. «Τρομακτική η κατάσταση, οι άνεμοι διέλυαν το πλοίο. Βλέπαμε παντού συντρίμμια και σωσίβια στη θάλασσα. Το πλοίο βυθιζόταν… Όποιος έπεφτε στο νερό θα έσκαγε στα βράχια».

Μετά από σχεδόν δυόμισι ώρες που κράτησε η όλη επιχείρηση, οι 9 ναυτικοί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη βάση των ελικοπτέρων του Ναυτικού, στο Κοτρώνι Μαραθώνα, και από εκεί προωθήθηκαν σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Tags: