Γεννήθηκα στον Καναδά, αλλά από τριών ετών επέστρεψα με την οικογένειά μου στην Καρδίτσα

Ο Τάσος Λάππας δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Του αρέσει η περιπέτεια και να δοκιμάζει τα όριά του. Γι' αυτό κι όταν βρέθηκε στο δίλλημα τι να κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση που είχε εγκατασταθεί για τα καλά στην Ελλάδα, αποφάσισε να πάει στον Καναδά και να γίνει οδηγός νταλίκας στον Βόρειο Πόλο.

"Γεννήθηκα στον Καναδά, αλλά από τριών ετών επέστρεψα με την οικογένειά μου στην Καρδίτσα, όπου και μεγάλωσα. Το 2012 όμως άρχισα να εξετάζω τις επιλογές μου, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έπρεπε να  δω τι θα κάνω. Μιας και είχα λοιπόν όλα τα δικαιώματα του Καναδού πολίτη, αποφάσισα να παρατήσω τη δουλειά μου στα ΚΤΕΛ Καρδίτσας και να έρθω εδώ για δουλειά", λέει στο star.gr.

Αρχικά έπιασε δουλειά στην πόλη Αλμπέρτα ως οδηγός σε μια εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και κατόπιν σε μια κατασκευαστική εταιρεία στο Έντμοντον.  Ο Iceman όμως, όπως τον αποκαλούν, επιζητούσε μια ακόμα πιο μεγάλη πρόκληση και αυτή δεν ήταν από το Ice Road στο οποίο εργάζεται από το 2015.

Οι συνθήκες της δουλειάς αυτής είναι δύσκολες, οι απαιτήσεις μεγάλες και γι' αυτό πολλές φορές οι οδηγοί που πραγματοποιούν τα δρομολόγια με τις νταλίκες τους πάνω στις παγωμένες λίμνες του Αρκτικού Κύκλου αντιμετωπίζονται ως super ήρωες.

"Αυτή τη στιγμή μεταφέρω πετρέλαιο από το Έντμοντον στο Yellowknife για την τροφοδοσία των ορυχείων χρυσού και διαμαντιών. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου κάνουμε τα δρομολόγια στο Ice Road, καθώς τότε έχουν παγώσει τα πάντα και μπορούν να φτάσουν οι νταλίκες στα ορυχεία. Πέρσι μετέφερα με την νταλίκα μου νιτρική αμμωνία που χρησιμοποιείται για εκρηκτική ύλη", λέει.

Επί 36 ώρες ο Τάσος είναι πάνω στο τιμόνι του τεράστιου οχήματός του και οδηγεί πάνω στον πάγο, σε θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους 60 βαθμούς κάτω από το μηδέν, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ο πάγος και να βρεθούν οι νταλίκες μέσα στο νερό.

"Έχει συμβεί και αυτό. Ευτυχώς όχι σε μένα... αλλά πέρσι ο πάγος έσπασε και δύο νταλίκες έπεσαν μέσα στο νερό. Δόξα τω Θεώ οι οδηγοί γλίτωσαν", πρόσθεσε.

 Ο δρόμος όμως για το Βόρειο Πόλο είναι μοναχικός, εξαντλητικός και επικίνδυνος.

"Στο δρόμο είμαι εγώ και κανείς άλλος. Δεν έχω επικοινωνία με κανέναν, δεν έχω σήμα στο τηλέφωνο, δεν έχω ίντερνετ και η μόνη μου επικοινωνία είναι με τον ασύρματο. Ευτυχώς έχω φορτώσει τα αγαπημένα μου τραγούδια στα στικάκια μου και μου κρατούν συντροφιά στο ταξίδι", μας εξηγεί ο Τάσος.

Τα αντανακλαστικά του και οι αισθήσεις του είναι σε πλήρη εγρήγορση. Οι ευκαιρίες για ξεκούραση είναι λίγες, αφού μπορεί να κοιμηθεί μόνο δύο ώρες την ημέρα και οι κίνδυνοι που καραδοκούν πολλοί.

"Πολλοί έρχονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά λίγοι μένουν. Για εμένα το Ice Road είναι η μεγαλύτερη αναμέτρηση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Δοκιμάζω τα όριά μου και αποδεικνύω στον ίδιο μου τον εαυτό τι μπορώ να κάνω. Παίρνω κάθε μέρα μεγάλα ρίσκα, αλλά αν δεν ρισκάρεις μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου;", αναρωτιέται και προσθέτει:

"Αυτή η δουλειά με καλύπτει και οικονομικά, αλλά καλύπτει και αυτή μου την ανάγκη νβα εξερευνώ τα όριά μου".

Πάντως, το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας στο Έντμοντον είναι κάτι που τον ζορίζει πολύ συναισθηματικά.

"Δεν υπάρχει ένας Έλληνας να πιω έναν καφέ και να πω δυο κουβέντες. Είναι πολύ δύσκολο. Ευτυχώς όμως υπάρχει η τεχνολογία και μπορώ να μιλάω με τα φιλαράκια μου στην Ελλάδα και με τα παιδιά μου που μου λείπουν πάρα πολύ", λέει στο star.gr.

Πάντως παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τους παγωμένους δρόμους του Βόρειου Πόλου.

"Το πλάνο μου είναι να συνεχίσω το Ice Road όσο αντέχω γιατί μου αρέσει πολύ. Αλλά σκέφτομαι να έρχομαι στην Ελλάδα και να δουλεύω εκεί για λίγους μήνες και τον Ιανουάριο να επιστρέφω στο Ice Road. Μου αρέσει αυτό που κάνω και το αγαπάω. Θα το παράταγα ίσως για να πάω στην Αυστραλία στα τρένα της ερήμου", σημειώνει.

Ακόμα και η περιπέτεια που είχε πριν λίγο καιρό, όταν αποκλείστηκε για τρεις μέρες από χιονοθύελλα με μόνη επικοινωνία τον ασύρματο, δεν τον πτοεί, ούτε τον φοβίζει.

Φέτος τα Χριστούγεννα ο Τάσος θα δουλεύει, γιατί μπορεί να τον αποκαλούν Iceman, αλλά η καρδιά του τέτοιες εποχές πονάει λίγο παραπάνω, αφού είναι μακριά από τους δικούς του ανθρώπους.

"Δουλεύω για να μην κάθομαι στο σπίτι μόνος μου. Αν είμαι τυχερός και ταιριάξουν τα δρομολόγια, ίσως να γιορτάσω τα Χριστούγεννα με κάποιους φίλους που έχω στο Έντμοντον", λέει και εύχεται σε όλους στην πατρίδα υγεία και ευτυχία.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

email: entourou@star.gr

Tags: