Με τον Μπαρές υπήρξε σημαντικό δέσιμο ανάμεσά μας 

​Έζησε τη φρίκη του πολέμου και χάθηκε άδικα μόλις στα έξι του χρόνια. Ο Μπαρές από το Ιράκ, δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του. Ένιωσε όμως έστω και για λίγο την ζεστασιά και την θαλπωρή από τον αστυνομικό Βαγγέλη Κωνσταντίνο, το φίλο που έκανε στον καταυλισμό της Μόριας.

«Υπήρξε σημαντικό δέσιμο ανάμεσά μας γιατί ήρθε με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και με έσφιξε τόσο πολύ που κάτι μέσα μου έκανε κλικ για αυτό το παιδάκι», είπε στο STAR ο αστυνομικός Κωνσταντίνος Βαγγελής.

Αυτό που θα θυμάται πάντα από το προσφυγόπουλο από το Ιράκ είναι το χαμόγελό του και όταν τον αποκαλούσε Πουλίς, δηλαδή αστυνομικέ!

"ΜΟΡΙΑ: 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ"

Η βόμβα μεγατόνων που ρίχνει ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης, σε ημερίδα για το προσφυγικό στην Μόρια, σηματοδοτεί και το μέλλον των εγκλωβισμένων ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Οι πρόσφυγες αποτελούν την μειοψηφία από τους συνολικά 6.500 που βρίσκονται στο νησί.

«Έχει αλλοιωθεί ο αριθμός. Ενώ παλιά ήταν 65% οι Σύριοι οι πραγματικοί πρόσφυγες, τώρα είναι 35% περίπου οι Σύριοι πρόσφυγες και 65% οι μη πρόσφυγες».

Ο γενικός γραμματέας ασκεί δριμεία κριτική για τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους διάσημους που ευαισθητοποιήθηκαν από το προσφυγικό το προηγούμενο διάστημα .
«Ήρθαν ο Πάπας, ήρθαν ηθοποιοί, ήρθαν οι πάντες, έφυγαν άφησαν με συγχωρείτε την κουτσουλιά τους και δεν άφησαν τίποτα ουσιαστικό για τον τόπο».

Στην Λέσβο έχουν μειωθεί η ΜΚΟ που επιχειρούν στην θάλασσα, τη στιγμή που οι ροές ��είχνουν να αυξάνονται, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα προκάλεσαν αίσθηση οι καταγγελίες για κυκλώματα, που εκμεταλλεύονται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Οι εν λόγω καταγγελίες έγιναν από τα πλέον επίσημα χείλη, από τον πρώην Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλο.

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του από τον Απρίλιο του 2015 έως το Μάιο του 2016 προσπάθησε να πάρει έγκριση για ανάδοχη φιλοξενία 5 ορφανών παιδιών προσφύγων και μεταναστών από το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παρότι έκανε μια σειρά από επαφές με εισαγγελείς ανηλίκων, την Ύπατη Αρμοστεία και άλλους φορείς δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει αυτό το όνειρο, όπως δεν κατάφερε και ο ίδιος ως πολίτης να υιοθετήσει ένα παιδί αφού είχε τη συγκατάθεση της οικογένειάς του.

Ο ίδιος με δηλώσεις του τόνισε πως λυπάται που δεν τα κατάφερε και πως είναι πεπεισμένος πως ένα κύκλωμα κρύβεται πίσω από τα ασυνόδευτα παιδιά.

Επί των ημέρων του όπως είπε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφταναν περίπου τις 5000 χιλιάδες. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χωρά μας 62.580. Αναρωτιέται λοιπόν που βρίσκονται και που καταλήγουν αυτά τα παιδιά.