Αφαίρεσε καρκίνο από τον εγκέφαλο 30χρονης ενώ ήταν ξύπνια

​Μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό ενώ η ασθενής ήταν ξύπνια, έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), από τον Αντώνη Βάκη, διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η γυναίκα που εγχειρίστηκε ήταν μόλις 30 ετών, ενώ στόχος ήταν να αφαιρεθεί καρκινικός όγκος δευτέρου βαθμού, χωρίς να πειραχτεί ο αριστερός κροταφικός λοβός, που είναι και το κέντρο της ομιλίας, και φυσικά χωρίς ο όγκος να γίνει τρίτου και τετάρτου βαθμού.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Αντώνη Βάκη, ο οποίος μας εξήγησε πώς έφερε εις πέρας (μαζί με μια μεγάλη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και πολλών άλλων εργαζόμενων στο νοσοκομείο) μια τόσο δύσκολη επέμβαση, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη.

(O Aντώνης Βάκης)

209030_119910621422559_1601543_o.jpg

«ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΣΑΜΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ»

«Υπάρχουν όγκοι εγκεφάλου που μπορεί να βγουν σε διάφορες περιοχές. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες είναι βουβές, δηλαδή δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη λειτουργικότητα. Αυτούς τους αφαιρούμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν περιοχές που έχουν κάποιες λειτουργίες τις οποίες όμως μπορεί να τις παρακολουθήσουμε με ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο διεγχειρητικά, δηλαδή ενώ ο άρρωστος είναι κοιμισμένος, βάζουμε ηλεκτρόδια και μετρούμε κάποιες αντιδράσεις. Η μοναδική λειτουργία που αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε είναι η ομιλία. Δηλαδή αν ο όγκος είναι σε κρίσιμη περιοχή και δεν μπορούμε με άλλο τρόπο ηλεκτροφυσιολογικό να παρακολουθούμε αν πειράζουμε ή όχι το κέντρο της ομιλίας. Γι΄αυτό ο μόνος τρόπος είναι να ξυπνάμε τον ασθενή την ώρα που βγαίνει ο όγκος, ώστε να βλέπουμε αν ενοχλείται από την αφαίρεση η περιοχή αυτή» μας εξήγησε ο κύριος Βάκης.

«Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ-ΠΟΝΑNΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ»

Στη συνέχεια, ο διευθυ��τής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μας εξήγησε πώς έγινε η εγχείρηση:

«Επειδή ο πόνος υπάρχει, αλλά αφορά το δέρμα και το οστό, κοιμίζουμε τον ασθενή μέχρι να γίνει το άνοιγμα. Όταν αρχίσει και αφαιρείται η περιοχή του όγκου που είναι κοντά στις περιοχές αυτές τις σημαντικές, τότε ο ασθενής αφυπνίζεται και εμείς τον βάζουμε να κάνει κάποια τεστ. Ερεθίζουμε με ένα ηλεκτρόδιο τις περιοχές του όγκου που θέλουμε να αφαιρέσουμε, και αν δούμε ότι μπλοκάρει η λειτουργία της ομιλίας τότε σταματάμε γιατί ξέρουμε πως δεν μπορούμε να το αφαιρέσουμε από εκεί, αλλιώς προχωράμε. Αφού τελειώσει η όλη διαδικασία, ξανακοιμίζουμε πάλι τον ασθενή και τον κλείνουμε» μας είπε ο Αντώνης Βάκης, τονίζοντας πως:

«Ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν πονάει. Πονάει το δέρμα, τα κόκαλα, η μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο, αλλά όχι ο εγκέφαλος».

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ.jpg

Ποια είναι όμως η ιδιαιτερότητα της εν λόγω επέμβασης και για ποιο λόγο χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή;

Σύμφωνα με τον Αντώνη Βάκη, η επέμβαση αφαιρεί συγκεκριμένα, «τους όγκους που βρίσκονται στον αριστερό κρoταφικό λοβό, είναι συγκεκριμένη η περιοχή που πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι λίγα τα κέντρα που το κάνουν αυτό σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη».

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ;

«Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να καθυστερήσει να μιλήσει και να μην μιλήσει αμέσως. Σε άλλες περιπτώσεις μιλά αμέσως αλλά την τρίτη ή τέταρτη μέρα μπορεί να χάσει για λίγο την ομιλία του λόγω του οιδήματος της περιοχής, και να την ξαναβρεί αργότερα. Σίγουρα χρειάζεται από μια εβδομάδα έως 15 με 20 μέρες. Η ομιλία χάνεται προσωρινά».

Μάλιστα ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, μας εξήγησε πως μετά την πρωτοποριακή επέμβαση που επετεύχθη, «καταβάλλονται διάφορες ερευνητικές προσπάθειες ώστε να μπορούμε στο μέλλον να μελετούμε την περιοχή του αριστερού κροταφικού λοβού (που είναι η περιοχή του λόγου για τους περισσότερους ανθρώπους) χωρίς να χρειάζεται να αφυπνίζουμε τον ασθενή. Είναι μια διεθνής ερευνητική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουμε».

yjbrtvzeto582ee20499bd4.jpg

ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΠΛΕΟΝ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

«Παλαιότερα δεν αφαιρείτο όλος ο όγκος αλλά ένα μικρότερο μέρος του όγκου, με αποτέλεσμα αυτό μετά από μερικά χρόνια να υποτροπιάζει και να γίνεται από χαμηλής κακοήθειας, υψηλής κακοήθειας, οπότε το παιχνίδι ήταν πια χαμένο. Το θέμα είναι να το κάνει κανείς νωρίς, όσο ο όγκος είναι όσο το δυνατόν μικρότερος για να αφαιρεθεί ολόκληρος. Η ίαση φτάνει σε πολύ μεγάλα ποσοστά» μας εξήγησε ο Αντώνης Βάκης, προσθέτοντας πως:

«Ακόμα και καλοήθεις όγκοι προκαλούν προβλήματα όπως για παράδειγμα απώλεια όρασης, ομιλίας, παραλύσεις. Απλώς όταν είναι καλοήθης αντιμετωπίζεται συνήθως πιο εύκολα. Όταν είναι κακοήθης, επειδή επεκτείνεται και περνά διάχυτα μέσα στον εγκέφαλο (δεν έχει όρια), τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί κανείς αφαιρεί και τμήμα του εγκεφάλου μαζί, και εκεί πρέπει να ξέρει κανείς πως δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό κέντρο».

69BF135F34D4C9530EECF54AA713EEB1.jpg

ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ:

«Εδώ και 1-1,5 χρόνο αντιμετωπίζεται χειρουργικά η νόσος του Πάρκινσον. Γίνεται εκλεκτική εμφύτευση ηλεκτροδίων σε πυρήνες του εγκεφάλου, καθοδηγούμενη από συσκευές με υπολογιστικά μοντέλα. Μέσω ενός διεγέρτη, αντιμετωπίζονται προχωρημένα στάδια της νόσου του Πάρκινσον που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, γίνονται προσπάθειες ώστε να εξηγηθεί ο μηχανισμός των όγκων και να υπάρξουν πιο εξατομικευμένες θεραπείες, που να προσαρμόζονται ξεχωριστά σε κάθε ασθενή» κατέληξε ο Αντώνης Βάκης.

Ρεπορτάζ: Βεργιώτη Χριστίνα

E-mail: chvergioti@star.gr