Έκανε τη γεωμετρία τέχνη και έγινε περιζήτητη

​Σε έναν κόσμο γεμάτο από αντιγραφές και κακές απομιμήσεις τα αξεσουάρ της Άννας Μωραϊτου ξεχωρίζουν! Είναι ξύλινα, γεωμετρικά, κατασκευάζονται με τέχνη, αγάπη και πολύ προσεκτικά!

Ξύλινες τσάντες χειρός που θυμίζουν... τρίγωνα, εντυπωσιακά κολιέ από το ίδιο υλικό με κύκλους, τετράγωνα βραχιόλια από πλεξιγκλάς, αξεσουάρ που φέρνουν στο μυαλό τα ορθογώνια και τους ρόμβους που σχεδιάζονται στα μαθητικά θρανία, και άλλα κομψά αντικείμενα σε ιδιαίτερα μοντέρνες γραμμές περιλαμβάνουν οι βραβευμένες συλλογές της που κάνουν θραύση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!

kosmimata.jpg

 

tsades.jpgtsades3.jpg
 
 

 

"Τα αξεσουάρ μου απευθύνονται σε γυναίκες που τολμούν και αυτές δεν έχουν ηλικία! Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να τα αποκτήσει κανείς, παρά το γεγονός ότι διαφέρουν αρκετά από τα αντικείμενα μαζικής παραγωγής", λέει η ίδια στο star.gr.

Το... ταξίδι της Άννας με την γεωμετρία και τα κοσμήματα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ωστόσο η σχέση της με τα μαθηματικά άρχισε από τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα! Πολύ πριν πιάσει στα χέρια της το ξύλο και τα αξεσουάρ, είχε καταλάβει πως αγαπά ιδιαίτερα τους αριθμούς, τις γραμμές, τα σχήματα και τα σχέδια!
 
Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα, στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αφού πειραματίστηκε με διάφορα υλικά και φόρμες μέσα από την αρχιτεκτονική, κατέληξε να κατασκευάζει μικρά "έργα τέχνης" από ξύλο και όχι μόνο!

 

kosmimata2.jpg

rouxa.jpgtsantes.jpg

"Επέλεξα το ξύλο, γιατί είναι ένα φυσικό υλικό και ένα από τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς για όλο τον κόσμο. Επιπλέον είναι ανανεώσιμο, ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο, ενώ η επεξεργασία του δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και δεν παράγει σημαντικές ποσότητες αποβλήτων. Το ξύλο, μου επιτρέπει να δημιουργήσω διαφορετικές σχέσεις ανάμεσα στο αντικείμενο και το χρήστη και να δώσω μια νέα διάσταση στις τσάντες, ξεφεύγοντας από τα κλασσικά πρότυπα της μόδας", λέει η Άννα Μωραϊτου και θυμάται την στιγμή που έφτιαξε το πρώτο αξεσουάρ της.

"Η ιδέα για την ξύλινη τσάντα ξεκίνησε το 2013 και στην πρώτη μου απόπειρα, είδα πολλά λάθη. Πέρασαν πολλοί μήνες μέχρι να το δείξω στο κοντινό περιβάλλον μου και τελικά να το παρουσιάσω δημόσια. Οι δικοί μου βέβαια πίστεψαν στην προσπάθεια μου, όπως κάνουν πάντα. Αλλά η χαρά μου ήταν μεγαλύτερη, όταν πίστεψαν και άγνωστοι σε εμένα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ίδια δεν μπορεί να ξεχάσει επίσης την στιγμή που μια κυρία την αναγνώρισε στο δρόμο από την τσάντα που κρατούσε! Η θετική ανταπόκριση του κόσμου και τα καλά σχόλια που λαμβάνει για την δουλειά της και μέσα από τα social media, της δίνουν τη δύναμη να παλεύει και να βάζει νέους στόχους σε μια Ελλάδα που δεν ενδείκνυται για επενδύσεις και επιχειρηματικά ρίσκα!

moraitou.jpg

"Ως καλλιτέχνης, επιστήμονας και ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα συναντώ ΜΟΝΟ δυσκολίες από την Πολιτεία. Οι δυσανάλογες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι οι κυριότερες. Ευτυχώς, υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που εμπιστεύονται και προβάλλουν το έργο των Ελλήνων Δημιουργών και Επιχειρηματιών", εξηγεί η Άννα Μωραϊτου.

Αν και σκέφτηκε πολλές φορές να φύγει μόνιμα στο εξωτερικό, δεν το έκανε."Το για πάντα... με σταματά", εξομολογείται, καθώς μας παρουσιάζει τα κοσμήματα της!

Είναι όλα ένα και ένα, γι' αυτό και ξετρελαίνουν και τα δύο φύλα! "Θέλω να σχεδιάσω αντικείμενα και για άντρες - μου το έχουν ζητήσει άλλωστε! Οι άντρες είναι οι καλύτεροι πελάτες μου, αγοράζουν για τις γυναίκες τους, γιατί διακρίνουν στις τσάντες μου, τον τρόπο κατασκευής τους και αυτό πλησιάζει στη δική τους θεώρηση για τον κόσμο", εξηγεί η καλλιτέχνης.

tsades2.jpg

Για την ώρα πάντως η Άννα Μωραϊτου ετοιμάζει μια νέα συλλογή, η οποία θα είναι πάλι γεωμετρική και κάνει όνειρα για ευτυχισμένες στιγμές με την οικογένεια της, ενώ με αφορμή τα Χριστούγεννα και τα δωράκια που είθισται να κάνουμε, δίνει ραντεβού με τις αναγνώστριες του star.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.annamoraitou.gr, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως @Anna Moraitou Design, συμβουλεύοντας τες "να κάνουν επιλογές (στιλιστικές, προσωπικές και επαγγελματικές) που θα είναι δικές τους".

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)