Μόλις είδα το email ήμουν στο δρόμο και δεν το πίστεψα 

Το γύρο το διαδικτύου έκανε η επιστολή ΟΡΓΗΣ μιας 50χρονης άνεργης εκπαιδευτικού, μάνας δύο ανήλικων κοριτσιών, ηλικίας 12 και 17 ετών, από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Η Νεκταρία Τζανή, όπως είπε αποκλειστικά στο star.gr, μόλις έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών το ραβασάκι με το οποίο ενημερωνόταν ότι θα της παρακρατηθεί η επιστροφή δαπάνης για τα έξοδα κηδείας του πατέρα της γιατί δεν έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, «πλημμυρίστηκε» από ανεξέλεγκτο θυμό.

γφξφξ.jpg
H Νεκταρία Τζανή

«Έλαβα λοιπόν ένα e-mail από το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο μου χορηγούνται και μου υφαρπάζονται την ίδια στιγμή 733,68 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε επιστροφή δαπάνης για τα έξοδα κηδείας του πάτερα μου. Η παρακράτηση έγινε για να καλύψει φορολογικές οφειλές ΕΝΦΙΑ, που μαντέψτε γιατί δεν πλήρωσα. (...) δυστυχώς δεν είμαι τόσο γενναία ώστε να πω "είμαι περήφανη ως Ελληνίδα που βοήθησα με τη μικρή μου συνεισφορά να μειωθεί το χρέος της χώρας μου" όταν υπάρχει ζήτημα επιβίωσης», αναφέρει στην επιστολή της.

Η κυρία Τζανή που είναι άνεργη εδώ και 5 χρόνια, προσπαθεί όπως αποκάλυψε στο star.gr να μεγαλώσει με «νύχια και με δόντια» τα δύο της παιδιά. Οι γονείς της, που την βοηθούσαν οικονομικά, έφυγαν από τη ζωή και τώρα της παρέχουν στέγη και φαγητό τα πρώην πεθερικά της, καθώς έχει χωρίσει από το 2007 με τον πρώην σύζυγό της.

Η κυρία Τζανή, μας εξηγεί πώς ένιωσε μόλις έλαβε το «ραβασάκι» από το ΥΠΟΙΚ. «Μόλις είδα το email ήμουν στο δρόμο και δεν το πίστεψα. Πήγα να το ελέγξω στο ATM και μόλις διαπίστωσα ότι στο λογαριασμό δεν υπήρχε τίποτα, κατέρρευσα. Ένιωσα απογοήτευση, οργή, αγανάκτηση. Βιάστηκα ψυχολογικά. Ήταν βιασμός της ύπαρξής μου. Ένιωσα ότι κάποιος πήρε μια απόφαση χωρίς να με ρωτήσει. Xωρίς να δουν τι κρύβεται πίσω από αυτό τον άνθρωπο που του παίρνουν τα χρήματα», αναφέρει η ίδια.

«Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω»

«Ένιωσα τόσο μεγάλη οργή και θυμό που πέρασε από το πίσω μέρος του μυαλού μου να βάλω τέλος στη ζωή μου. Το σκέφτηκα αμυδρά αλλά συνήλθα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είπα ότι θα διοχετεύσω εκεί που πρέπει το θυμό μου. Όχι σε μένα. Αφού εγώ δεν φταίω για όσα βιώνω», λέει η ίδια προσθέτοντας πως έτσι αποφάσισε να γράψει όλα όσα νιώθει. «Πήρα ένα στυλό και άρχισα να βγάζω στο χαρτί την ψυχή μου. Η εν λόγω επιστολή είναι μια εκ βαθέων εξομολόγηση. Έγραψα αυτό ακριβώς που νιώθω και μπορεί να νιώθει και ο διπλανός μου».

Όσο για το τι προσδοκά από αυτήν την επιστολή;

«Προσδοκώ απλά να φτάσει η φωνή κάποιου απλού ανθρώπου στα αυτιά του πρωθυπουργού. Πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε από μέσα μας αυτά που νιώθουμε για να μην οδηγηθούμε στην τρέλα. Εγώ εκτονώθηκα! Αν δεν το έκανα αυτό, θα είχα εκραγεί, δεν ξέρω τι θα είχα κάνει», απαντά.

«Αυτά τα λεφτά που μου υφάρπαξε το κράτος για εμένα ήταν πολύτιμα»

«Από το 2013 και μετά, που αρρώστησε η μητέρα μου και στην συνέχεια ο πατέρας μου, επωμίστηκα την φροντίδα τους, καθώς είμαι μονοχοπαίδι. Ζορίστηκα. Τα 733,68 eυρώ ήταν τα τελευταία μας χρήματα και τα διέθεσα για την κηδεία του πατέρα μου. Τα περίμενα πως και πώς γιατί έχω και ένα πατρικό που πρέπει να πληρώσω ΔΕΗ και εκεί», λέει στο star.gr.

«Κύριε Τσίπρα με ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΤΕ ενώ σας πίστεψα. Γιατί;»

«Τον Τσίπρα, τον ψήφισα. Περίμενα ότι θα κάνει όσα είχε πει. Δηλαδή ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα μας έβγαζε από το μνημόνιο, ότι θα μας έδινε μια Ελλάδα ελεύθερη από δανεισμούς, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε όνειρα, ότι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε, θα μπορούσαμε να βρούμε δουλειά. Εγώ δεν είδα τίποτα από όλα αυτά!

Η μόνη επανάσταση που τελικά έκαναν ήταν αυτή της γραβάτας. Δεν έχει γίνει τίποτα άλλο. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είναι απογοητευτική η κατάσταση», μας λέει η άνεργη μητέρα.

«Με εξαπατήσατε κύριε Τσίπρα: Αυτή είναι η κραυγή που βγαίνει από το γράμμα μου. Τον πίστεψα και με εξαπάτησε. Γιατί; Δεν εκφράζεται με λόγια το συναίσθημα του να πιστεύεις ότι κάποιος θα σε φροντίσει, θα σου δώσει ελπίδα και τελικά το μόνο που κάνει είναι να σου τα πάρει όλα πίσω», τονίζει στην συνέχεια στο star.gr.

Ολόκληρη η επιστολή της άνεργης εκπαιδευτικού εδώ.

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιστολή ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ άνεργης εκπαιδευτικού στον πρωθυπουργό: «Κύριε Τσίπρα με εξαπατήσατε»