Έμμεση φορολογία: η γάγγραινα για τους φτωχούς

Φωτογραφια αρθρογραφου

Το ξεζούμισμα της μεσαίας και αστικής τάξης της Ελλάδας δεν έφερε την "ανάσταση" των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού

Το ξεζούμισμα της μεσαίας και αστικής τάξης της Ελλάδας, που συντηρούσε και συντηρεί πολλούς τομείς της οικονομίας, δεν έφερε την "ανάσταση" των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είναι αυτή η μέθοδος για να επιτύχει το οικονομικό επιτελείο τέτοιο αποτέλεσμα. Το "άλφα" που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές, στα οικονομικά πανεπιστήμια είναι η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων.

Η γάγγραινα που κατατρώγει τα ασθενικά εισοδήματα των φτωχότερων στρωμάτων έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται "έμμεση φορολογία" Πρόκειται για την οριζόντια και πλέον άδικη φορολογία.

Άλλο βάρος έχει ο ΦΠΑ 24% για έναν που βγάζει... 150.000 ευρω ετησίως άλλο για τα μεσαία στρώματα και για εισοδήματα από 30.000 έως  50.000 ευρώ ετησίως και εντελώς για τα εισοδήματα που κινούνται στα 5.0-00 με 6.000 ετησίως.

Κι όμως όλοι αυτοί πληρώνουν τον ίδιο ΦΠΑ για συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος ή παροχή υπηρεσίας. Και είναι πολλές οι επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη αλλά -κυρίως-  για τα φτωχότερα στρώματα.

Εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου, οι μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, οι αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, στα τηλέφωνα, στα τσιγάρα, στο κρασί, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν έφεραν την "ανάσταση" των φτωχότερων στρωμάτων.

Αντίθετα τα επιβάρυνε περισσότερο από πριν. Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης δεν γέμισε τα δημόσια ταμεία.

Αντίθετα αύξησε τη φτώχεια των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορο-λαίλαπα.

Άλλωστε ισχύει το "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι στο 9μηνο ο φόρος εισοδήματος έχει αποφέρει 8,9 δισ ευρώ, όταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχε αποφέρει 9,2 δισ ευρώ. Γιατί; Επειδή το ξεζούμισμα της μεσαίας τάξης δεν μεταφέρει εισόδημα στα φτωχότερα στρώματα ώστε να υπάρξει ισοσκελισμός.

Γιατί η μεσαία τάξη γίνεται φτωχότερη. Οι φτωχοί δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Δεν γίνονται πλουσιότεροι. Αντίθετα γίνονται φτωχότεροι, αν δεν εξαθλιώνονται.

Η έμμεση φορολογία.... είναι η αιτία!!!

Γ. Λ. Νικολόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top