Περίοδος χάριτος… με πολλές εξελίξεις

Φωτογραφια αρθρογραφου

Η πρώτη καθοριστική ημερομηνία φαίνεται να είναι η 6η Νοεμβρίου που έχει προγραμματισμένο Eurogroup

Περίοδος χάριτος… μπορεί να χαρακτηρισθεί το χρονικό διάστημα απο τώρα μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για το οικονομικό επιτελείο και τη Κυβέρνηση, εκ μέρους των θεσμών.

Μια περίοδος χάριτος… με πολλές εξελίξεις.

Ενημερωμένοι κύκλοι θεωρούν ότι τίποτα το σπουδαίο δεν αναμένεται μέχρι τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ούτε στις 12-14 του επόμενου μηνός αν –τελικώς- επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και οι θεσμοί.

Ούτε στις 15 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένο Eurogroup.

Όλα παραπέμπονται μετά τις γερμανικές εκλογές, λένε οι ίδιες πηγές και ακόμη πιο πέρα, καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ, όπου θα υπενθυμίσει τα περί βιωσιμότητας του χρέους μας, με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών «ανά χείρας».

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι δεν θα γίνει τίποτα το θεαματικό, πριν απο την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 13 με 15 Οκτωβρίου.

Η ουσιαστική διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης εκτιμάται πως θα γίνει στο τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, με δεδομένο επίσης ότι νωρίτερα στις 9 του ίδιου μηνός θα πρέπει να παρουσιασθούν ΚΑΙ στους θεσμούς και στις Βρυξέλλες οι στόχοι του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος –Συνταγματικά- θα πρέπει να το έχει καταθέσει στη Βουλή με τα 540 εκατ. ευρώ επιπλέον μέτρα, που έχουν συμφωνηθεί ήδη.

Με τούτα και με εκείνα, η πρώτη καθοριστική ημερομηνία φαίνεται να είναι η 6η Νοεμβρίου που έχει προγραμματισμένο Eurogroup.

Σε αυτό το Eurogroup τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στο ΔΝΤ και στις αποφάσεις του για αποχώρηση απο το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας –οριστικά- το καλοκαίρι του 2018, με την ανάληψη απο τον ESM να του πληρώσει κάπου 10 δις ευρώ που είναι το ανεκτέλεστο δάνειο προς το Ταμείο.

Πολιτική εκτίμηση είναι πως μια αποχώρηση του ΔΝΤ θα την εκμεταλλευθεί το πολιτικό σύστημα αναλόγως, ακόμη και με το non Paper ΕΜΕΙΣ ΔΙΩΞΑΜΕ ΤΟ ΔΝΤ.

Απο τότε και μετά εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι πως μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν ημερομηνίες για εξελίξεις, με όλα αυτά τα δεδομένα και τα συμβάντα στις ημερομηνίες που αναφέρθηκαν.

Το Κυβερνητικό επιχείρημα λένε οικονομικοί κύκλοι θα κτισθεί στη διαφορά κόστους δανεισμού μεταξύ ESM και ΔΝΤ. Και εξηγούν ότι ο ESM μας δανείζει με μόλις 0,9% ενώ το ΔΝΤ με ΥΠΕΡΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ επιτόκιο της τάξης του 3,8%.

Ένα τέτοιο σενάριο εξελίξεων, οδηγεί σε μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους με βάση το –γνωστό- σχέδιο του ESM, δίνοντας επιχειρήματα, του τύπου « καταφέραμε… και ρυθμίστηκε το χρέος».

 

Γ. Λ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top