Αναχρονιστικές πρακτικές

Φωτογραφια αρθρογραφου

Η απόδοση των τεκμηρίων διαβίωσης έχει αμφισβητηθεί

Τεκμήρια διαβίωσης. Η μεγάλη πληγή.

Ήταν 17 Οκτωβρίου 1978 όταν στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο Ν.820/1978 που καθιέρωνε τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ο λόγος που τα επέβαλε;

Το "φορολογικό δαιμόνιο" των Ελλήνων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν διαπρέψει -από τότε- στους τρόπους αποφυγής πληρωμής του φόρου που τους αναλογεί κατά το Σύνταγμα.

Εξ ου και ο τίτλος του νομοθετήματος: "Περί λήψεως μέτρων διά την περιστολήν της φοροδιαφυγής και άλλων τινών συναφών διατάξεων."

Ήταν η εποχή που ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ως υπουργός Οικονομικών ήθελε να βάλει "το νερό στο αυλάκι" για "την αχαλίνωτη ροή" (όπως έλεγε) των Ελλήνων να κρύβουν τον πλούτο που έβγαζαν και κατείχαν.

Η απόδοση των τεκμηρίων διαβίωσης έχει αμφισβητηθεί.

Στη περίοδο της οικονομικής κρίσης πάντως έχει οδηγήσει σε αδικίες.

Καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο άνθρωποι που δεν έχουν τόσο εισόδημα όσο προσδιορίζεται από τεκμήρια, όχι γιατί κρύβουν τη πραγματικότητα αλλά γιατί απλά έχουν χάσει το εισόδημα που αποκτούσαν προ της κρίσης.

Τα στατιστικά στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, δείχνει ότι είναι δύο οι μεγάλες κατηγορίες των φορολογούμενων που πιάνονται στη τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Πρόκειται αφ΄ ενός για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα και αφ' ετέρου με τους έχοντες «μεσαία» εισοδήματα της τάξεως των 20-30.000 ευρώ ετησίως. 

Οι πληγές που προκαλούν "αιμορραγία" τεκμηρίων είναι βασικά τα μεγάλα όνειρα του Έλληνα σε εποχές που μπορούσε, όπως τα μεγάλα διαμερίσματα και τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Και όπως αποδεικνύει η καθημερινότητα η επίκληση της ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών, μπορεί να γίνει μία φορά και δεν αρκεί για κάλυψη όλων εκείνων των φόρων που καλείται να πληρώσει ένας αστός που βρέθηκε πλέον να είναι πολλά σκαλοπάτια κάτω και από το επίπεδο του μικροαστού.

Με απλά λόγια η ανάλωση κεφαλαίου δεν είναι δια πάσα νόσο....

Και το χειρότερο;

Η εξαγγελθείσα (το 2014) πρόθεση κατάργησης των τεκμηρίων από το 2015, "δεν πρόκανε... να υλοποιηθεί" από την τότε Κυβέρνηση.

Το χείριστο;

Οι αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές διαιωνίζονται....

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top