5ετές ομόλογο: Επιτυχία ή αποτυχία; Εκεί που συναντώνται τα δύο άκρα

Φωτογραφια αρθρογραφου

Το επιτόκιο, από μια πρώτη ματιά δικαιώνει τους πανηγυρισμούς του Μαξίμου, με μια πιο ψύχραιμη και διερευνητική ματιά όμως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν αρχικά

Αναλυτές με βαθιά και πολυετή γνώση των αγορών και της λογικής των αριθμών επιχείρησαν να λύσουν το γρίφο της "επιτυχούς έκδοσης 5 ετους ομολόγου" με τη νέα έξοδο στις αγορές, μετά από τρία και πλέον χρόνια.

Διάβασαν προσεκτικά τους πανηγυρισμούς τόσο του Μ. Μαξίμου , όσο και του Ευκλ. Τσακαλώτου, που ακολούθησε κατά πόδας.

Πρώτο σημείο προβληματισμού, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, των ανθρώπων που μπορούν να αναλύσουν με ακρίβεια την κατάσταση, είναι το αν τελικώς ήταν φθηνότερη ή ακριβότερη η τελευταία έκδοση συγκριτικά με εκείνη του 2014.

Το επιτόκιο, από μια πρώτη ματιά δικαιώνει τους πανηγυρισμούς του Μ. Μαξίμου.

Όντως το 4,625% είναι μικρότερο από το 4,95% του 2014.

Η διαφορά μικρή μεν αλλά υπαρκτή στο 0,325%.

Με μια πιο ψύχραιμη και διερευνητική ματιά όμως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν αρχικά.

Το Ελληνικό Δημόσιο για να εκδώσει το νέο πενταετές έκανε ανταλλαγή (swap) του παλαιού πενταετούς του 2014.

Για να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ή να ανταλλάξουν το παλιό με το νέο 5ετες έπρεπε να προσφέρει δέλεαρ.

Αυτό το δέλεαρ οι ειδικοί το υπολογίζουν σε 0,36% ως εξής:

Εκείνο το οποίο επισημαίνουν οι αναλυτές και οι γνώστες της αγοράς, είναι ότι η ανταλλαγή έγινε με επιτόκιο 3,18% και τιμή 102,54 , δηλαδή με απώλεια την οποία πλήρωσε το Δημόσιο της τάξης του 0,36%

Μια τέτοια απώλεια σε συμψηφισμό με το επιτόκιο 4,625%, απλά ανεβάζει το πραγματικό επιτοκιακό κόστος της νέας έκδοσης στο 4,985% το οποίο, έστω και οριακά, είναι μεγαλύτερο του 4,95% της έκδοσης του 2014.

Καθηγητές Οικονομικών, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, επισημαίνουν ότι η νέα έκδοση του 5ετούς έχει spread μεγαλύτερο από εκείνο του παλιού 5ετούς του 2014.

Και όπως υπολογίζουν το spread χθες διαμορφώθηκε στο 4,77% (4,625% της έκδοσης και 0,145% του γερμανικού αντίστοιχης διάρκειας ομολόγου=4,77%), έναντι του 4,37% που ήταν το 2014.

Μια σοβαρή αμφισβήτηση από τη πλευρά των αναλυτών είναι ότι ένα τέτοιο επιτόκιο -έστω και οριακά πάνω από το αντίστοιχο του 2014- δεν οδηγεί κατ’ ουδένα τρόπο σε σκέψεις βιωσιμότητας του χρέους, ιδιαίτερα μετά την έκθεση του ΔΝΤ και εν όψει της οποτεδήποτε έκθεσης της ΕΚΤ για το χρέος της Ελλάδας.

Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος- όπως εξηγούν οι αναλυτές- που το spread δεν αυξομειώθηκε ούτε κατ' ελάχιστο και έμεινε «παγωμένο» χθες στις 478 μονάδες βάσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top