Για διαστρέβλωση και για εσκεμμένη, εσφαλμένη εντύπωση ως προς το περιεχόμενο του συνόλου των επαφών του με την αμερικανική ηγεσία, κατηγορεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τον  τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, σχετικά με τις αναφορές του στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κουμουτσάκος  είχε αναφέρει  συγκεκριμένα  σε ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή  ότι  «σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα, από τις δηλώσεις του κ. Υπουργού προκύπτει ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του και κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους, δεν τέθηκαν μείζονα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο». 

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ είχε θέσει επίσης το ερώτημα «πότε σκοπεύει να θέσει τα πολύ σοβαρά αυτά ζητήματα στη νέα Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και για το ποια ήταν τα αποτελέσματα των εκεί συναντήσεών του».

 Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι στη διπλωματία και την πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, και ότι  «ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι άλλοι πράττουν χωρίς να ομιλούν και άλλοι ομιλούν χωρίς να πράττουν, με κριτήριό τους κάποιες εσωτερικές σκοπιμότητες. Πολλώ δε μάλλον όταν και ο ίδιος ο πρόεδρος της παράταξής του έχει δηλώσει ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ασκείται προς τα έξω και όχι προς τα μέσα» .

Κουμουτσάκος: Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ελέγχονται    

«Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ελέγχονται», απάντησε ο  Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στη νέα του δήλωση επισημαίνει ότι ουδείς κατανοεί τον εκνευρισμό και την κακοπιστία της αντίδρασης του κ. Κοτζιά, μετά τη χθεσινή, δική του, κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία βασίζεται σε όσα ο ίδιος δήλωσε μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του στις ΗΠΑ.

«Ο κ. υπουργός θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι στις Δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ελέγχονται. Και πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Καθώς και ότι οι υπουργοί οφείλουν να δίνουν απαντήσεις στις πολιτικές δυνάμεις και στους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών. Ο κ. Κοτζιάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Οφείλει, λοιπόν, να δώσει μια ουσιαστική απάντηση. Χωρίς διαστρεβλώσεις και εξάρσεις ρηχού εντυπωσιασμού. Στη Νέα Δημοκρατία, μαθήματα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων δεν δεχόμαστε», δήλωσε. 

Tags: