Κάτι… έγινε με την Μαίρη!

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Mε το «Είμαι Gay, Είμαι Αλβανίδα, Είμαι Πρόσφυγας» η Συνατσάκη κατάφερε να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Με ένα βίντεο στο προσωπικό της κανάλι στο You Tube με τον τίτλο «Είμαι Gay, Είμαι Αλβανίδα, Είμαι Πρόσφυγας»,  η Μαίρη Συνατσάκη κατάφερε να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Επειδή απλά είχε το θάρρος να πει αυτά που σκέφτεται έξω από τα δόντια, να μιλήσει ανοιχτά για τον ρατσισμό, τα στερεότυπα, τις αντιλήψεις και τις διακρίσεις και να εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι ομοφυλόφιλος, μετανάστης ή πρόσφυγας στην Ελλάδα του 2017. Και όλα αυτά εμφορούμενη από τα προσωπικά e-mail που έχει λάβει από fans της αλλά και την ατυχή ατάκα του Γεράσιμου Γιακουμάτου ότι η «ομοφυλία είναι κολλητική αρρώστια».

Σίγουρα υπήρξαν εκείνοι που συγκινήθηκαν, ταυτίστηκαν μαζί της και επιβράβευσαν το εγχείρημά της. Το γεγονός δηλαδή ότι στήθηκε μπροστά στην κάμερα χωρίς ίχνος make up για να στείλει τα μηνύματά της και να πει, μεταξύ άλλων, με βουρκωμένα μάτια, ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι χρειάζεται να εξηγήσω σε κάποιον άνθρωπο ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν έχει καμία διαφορά από το να είσαι ετεροφυλόφιλος. Είσαι άνθρωπος (..)Το μίσος είναι το πιο εύκολο πράγμα να κάνεις και να αισθανθείς. (…) «Πώς είναι δυνατόν να είναι 2017 και να πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να δείχνει με το δάχτυλο σαν να είναι ανώμαλος, παράσιτο, επικίνδυνος επειδή προέρχεται από μια χώρα, έχει μια σεξουαλική ταυτότητα, πιστεύει σε έναν θεό. Το πρόβλημα το έχουν αυτοί που καλλιεργούν το μίσος… όταν είσαι ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός δεν γίνεται να εκτιμάς τη ζωή σου. Δεν γίνεται να ξέρεις πώς να αγαπάς..»

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις τύπου «δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που είναι δήθεν. Που μιλάνε για αγάπη ενώ οι ίδιοι βγάζουν χολή στην εκπομπή τους κράζοντας άλλους ανθρώπους». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» και την έσβησαν αμέσως από follower τους!

Αυτές βέβαια ήταν οι πιο… light αντιδράσεις γιατί με μια ματιά μόνο κάτω από το βίντεο στο You Tube, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πόσα σχόλια ρατσιστικού και εθνικιστικού παροξυσμού υπάρχουν, πολλά από τα οποία μάλιστα επικροτούν την Ουρανία Μιχαλολιάκου. Βλέπετε, έχουμε πάρα πολλούς εθνικιστικές στη χώρα μας που συμμερίζονται ξενοφοβικές απόψεις.

Το θέμα είναι ότι η Μαίρη Συνατσάκη ήξερε ότι θα «χάσει» μερίδα από το κοινό που την ακολουθεί, ωστόσο δεν νοιάστηκε για αυτό. Δεν δίστασε να γυρίσει αυτό το βίντεο λέγοντας πως ήθελε να το κάνει πολύ καιρό τώρα. Τόλμησε να πει χωρίς φόβο την άποψή της γνωρίζοντας ότι από εδώ και στο εξής δεν θα είναι το ίδιο αγαπητή από όλους, σε αντίθεση βέβαια με πολλούς συνάδελφούς της που κρατούν πιο ουδέτερη στάση στα πράγματα προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερα μέλη στο fan club τους.

Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Μέσω των λογαριασμών της στα social media (και όχι μόνο) εκφράζει συχνά τις απόψεις της και τοποθετείται ανοιχτά κατά εδραιωμένων στερεοτύπων και αντιλήψεων αλλά και διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες που έκαναν αγώνα κατά του bullying.

Μπορεί πολλοί να υποστηρίξουν πως και άλλοι έχουν χύσει τόνους μελάνι ή έχουν βγει στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα… Μπορεί πολλοί να είναι αυτοί που έχουν «ξενερώσει» με το γεγονός ότι μια τηλεπερσόνα κατάφερε να γίνει viral με το κοινωνικό μήνυμά της.

Το θετικό όμως τελικά της υπόθεσης είναι ότι έγινε viral και... talk of the town για κάτι καλό. Για έναν καλό σκοπό. Δεν έχει σημασία ποιος λέει τι αλλά τι λέει…

Με αυτόν τον τρόπο το θέμα της σεξουαλικής επιλογής και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση θα φτάσει σε δεκαπλάσιο αριθμό αυτιών, μιας και η Συνατσάκη «ακολουθείται» από χιλιάδες δεκαπεντάχρονα. Κάποια από τα οποία μάλιστα μεγαλώνουν σε ένα πιο «στενόμυαλο» περιβάλλον με γονείς που απαγορεύουν την είσοδο των ελληνικών σχολείων στα προσφυγόπουλα ακόμα και αν τα μαθήματα γίνονται διαφορετικές ώρες…

Αν σκέφτονταν όλοι σαν την Μαίρη ίσως ο κόσμος μας να ήταν καλύτερος…Και χαίρομαι που κάποιος από αυτό που ονομάζουμε «star system» μπορεί και περνάει τέτοια μηνύματα...

*e-mail: sathanasaki@star.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top