«Φωτιά» τα καύσιμα στα νησιά του Αιγαίου

Έσπασε η βενζίνη το φράγμα των 2 ευρώ

Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές της βενζίνης και ειδικά στα νησιά έχουν σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ. Το ράλι της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η φορολογία στα καύσιμα, που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, προκαλούν έμφραγμα στους καταναλωτές.

Στα 2,05 λεπτά έχει σκαρφαλώσει η αμόλυβδη στη Σίκινο, στα 2 ευρώ στην Αμοργό, στην Κίμωλο φτάνει ως τα 1,99 ευρώ, στη Σίφνο ως τα 1,978 ευρώ, στη Σαντορίνη 1,97 ευρώ. Δεν είναι, όμως, μόνο οι Κυκλάδες, καθώς η βενζίνη στην Πάτμο αγγίζει τα 1,95 ευρώ, ενώ κάτοικοι και επισκέπτες της Καλύμνου την αγοράζουν 1 ευρώ και 92 λεπτά.

 «Η τιμή  είναι από το 1,80- 1,85 μέχρι τα 2 ευρώ... Είναι μεγάλο το κόστος μετακίνησης... Η ζωή είναι έτσι κι αλλιώς ακριβή στο νησί» δηλώνει στο Star o Γιώργος Ανδρέου,  Ιδιοκτήτης γραφείου τουρισμού- ενοικίασης αυτοκινήτων στη Σαντορίνη

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΝΑΒΕΙ "ΦΩΤΙΕΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η βασική αιτία για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα είναι το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία από τα 44 δολάρια πέρσι τον Ιούνιο, μέσα σε ένα χρόνο απογειώθηκε στα 80 δολάρια.

 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΥΡΩ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Οι Έλληνες πληρώνουν όμως πολύ ακριβά τη βενζίνη και λόγω της εκρηκτικής φορολογίας, η οποία ξεπερνά το 1 ευρώ το λίτρο!

Μόνο οι ειδικοί έμμεσοι φόροι φτάνουν στα 71,2 λεπτά το λίτρο, όταν στην Ευρώπη διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 55,5 λεπτά.

Q Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής επισημαίνει ότι «είναι πολύ ψηλά ΕΦΚ και ΦΠΑ κι έτσι δεν μπορούν να μειωθούν οι τιμές».

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Εταιρίες και πρατηριούχοι μείωσαν το περιθώριο κέρδους από τα 10,7 λεπτά πέρσι, στα 9 λεπτά φέτος για να συγκρατηθούν οι τιμές.

Όπως τονίζει ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, «λόγω μείωσης της κατανάλωσης συγκρατούμε το περιθώριο κέρδους, παρά ταύτα μπορεί να δούμε τιμές 1,85 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2,20 ευρώ στα νησιά».  

ΣΤΗΝ... ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ!

 Ακόμα και η ειδική εισφορά για τα νησιά, πήγε... περίπατο. Το 1995 συστήθηκε Ειδικός Λογαριασμός Πετρελαιοειδών για τις απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς. Το 2005, αυτή η ειδική εισφορά διαμορφώθηκε στο 1,2% στις τιμές των καυσίμων, πριν επιβληθούν οι φόροι. Τον Αύγουστο του 2015, με το νόμο του 3ου Μνημονίου, η εισφορά αυτή διατηρήθηκε αλλά μετατράπηκε σε έσοδο που πηγαίνει στον Κρατικό Προϋπολογισμό, χωρίς την υποχρέωση επιδότησης των νησιών!  

 ΣΤΟ 1,64 ΕΥΡΩ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ- ΑΥΞΗΣΗ 14 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ- ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική διαμορφώνεται στα 1,64 ευρώ, όταν πέρσι ήταν 1,50 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 14 λεπτά σε 12 μήνες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top