Σημάδια τραπεζικής «ανάστασης»: Αύξηση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

Μικρή αύξηση και στη ζήτηση για δάνεια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σημάδια ανάστασης: Αύξηση ζήτησης για στεγαστικά δάνεια

Σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, έστω και πρώιμα, δείχνει η τραπεζική αγορά, με επίκεντρο την αύξηση στη ζήτηση για τα  στεγαστικά δάνεια αλλά και για τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις         

Τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2017, το α΄ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η εξέλιξη είναι  σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2018, αν και αναμένεται ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά.

Αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ , αν και παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της ζήτησης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Το επόμενο τρίμηνο η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, αν και αναμένεται μικρή περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από τις ΜΜΕ.

 Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το α΄ τρίμηνο του 2018, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2017, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2017, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2018, ενώ η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, το α΄ τρίμηνο του 2018.

Η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο .

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top