Αυτόφωρο για αδήλωτα έσοδα από Airbnb

«Ξεσκονίζουν» τις αγγελίες οι "ράμπο" του υπουργείου

Ξεσκονίζουν τα διαμερίσματα στο Airbnb οι Ράμπο της ΑΑΔΕ

Αδήλωτα εισοδήματα 1 εκατομμυρίου ευρώ από μόλις 39 ακίνητα έδειξε η πρώτη στοχευμένη έρευνατων Ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω Airbnb.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλες οι αγγελίες ενοικίασης. Ήδη οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb ή κάποιας άλλης πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Τα Νέα», εντοπίστηκαν 55 ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τα εισοδήματά τους από τη μίσθωση των ακινήτων. Από την οικειοθελή μάλιστα δήλωση εισοδημάτων προέκυψαν 920.000 ευρώ από τα οποία μπήκαν στα κρατικά ταμεία 200.000 ευρώ από φόρους.

Τα πρόστιμα δε από τη μη δήλωση των ενοικιαζόμενων ακινήτων και των εσόδων που προκύπτουν από αυτά είναι τσουχτερά και ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ.

Οι Ράμπο της ΑΑΔΕ εντοπίζουν τα προσφερόμενα ακίνητα και προσποιούμενοι τους πελάτες εντοπίζουν τους ιδιοκτήτες και μετά κάνουν έλεγχο για το αν έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών είναι περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ ενόψει την καλοκαιρινής περιόδου οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμα πιο εντατικοί.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να μην μπλέξουν

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα μισθώσουν μέσω Airbnb θα πρέπει να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο, να υποβάλλουν δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά μισθωτή και να καταχωρούν στο μητρώο τα στοιχεία για ποσά, συνδικαιούχους, κλπ, τα οποία απαιτούνται, ώστε να μην έχουν μπλεξίματα με την εφορία.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να εκμισθώνει ως και 2 ακίνητα για διάστημα ως 90 ημέρες το κάθε ακίνητο ανά έτος ή ως 60 ημέρες το κάθε ακίνητο για νησιά με πληθυσμό ως 10.000 κατοίκους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top