Νέα εγκύκλιος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Συνεχίζεται το «παζάρι» για τις οφειλές άνω των 50.000 ευρώ - Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Νέα εγκύκλιος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη στο Δημόσιο (από 20.000 – 50.000 ευρώ).  Η νέα εγκύκλιος δεν προσθέτει κάποια καινούρια  διάταξη, αλλά δίνει διευκρινίσεις σε πρακτικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της.    

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ.

Όσον αφορά  την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Συνεχίζεται ακόμα το παζάρι με τους Θεσμούς για τις οφειλές άνω των 50.000 ευρώ. Γίνεται ανταλλαγή στοιχείων (εμφανίζονται διστακτικοί)
  • Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για οφειλές έως 20.000 ευρώ από ατομικές επιχειρήσεις, ΕΠΕ κ.λ.π. 
  • Δευτέρα- Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για νομικούς, μηχανικούς και το Μάιο για αγρότες (όπως ήταν εξαρχής ο σχεδιασμός).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς η παράταση κατά ένα  έτος της δυνατότητας υποβολής αίτησης εξωδικαστικού συμβιβασμού, δηλαδή ως το τέλος του 2019. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2019, καθώς οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι αν ανακοινωθεί τώρα, θα…  πάνε όλοι την τελευταία στιγμή!  

Σχετικά με το  νόμο Κατσέλη  έρχονται εντός του Μαΐου οι 10 αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το Δεκέμβριο. Ειδικά όσον αφορά στην άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, φαίνεται ότι θα έχουμε δύο ταχύτητες:

  • Για τις νέες αιτήσεις, θα γίνεται υποχρεωτικά η άρση απορρήτου
  • Για τις παλιές αιτήσεις  που βρίσκονται σε εκκρεμότητα,  η άρση του απορρήτου θα γίνεται προαιρετικά και κατόπιν συμφωνίας του οφειλέτη.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top