Λίγο πιο φτηνό φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Σε ποια είδη έπεσαν οι τιμές και σε ποια αυξήθηκαν σε σύγκριση με το Πάσχα του 2017

Υποχώρηση κατά 1,8% (περίπου κατά 1,7 ευρώ) αναμένεται να σημειώσει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με πέρυσι, και να ανέλθει στα 92,7 ευρώ, παρότι η τιμή αρνιού και κατσικιού παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με μετρήσεις του ΙΝΕΜΥ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)   την περίοδο 29 Μαρτίου - 3 Απριλίου η υποχώρηση προκύπτει κατά κύριο λόγο από τη γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).

Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωση του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο  κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%.

 «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η υποχώρηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού κατά 1,8% και η μικρή άνοδος της τάξεως του 1,% - 1,2% που αναμένεται να σημειώσει ο φετινός πασχαλινός εορταστικός τζίρος στα καταστήματα λιανικής, συνιστούν ενδείξεις βελτίωσης της εικόνας της αγοράς, αλλά και ανάκαμψης της κατανάλωσης» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Δείτε στο βίντεο τι μετέδωσε ο Γιώργος Σαραντάκος στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star με την Πόπη Τσαπανίδου για την κίνηση και τις τιμές στην αγορά, σήμερα, Μεγάλη Τρίτη.    

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top