ΕΚΤ: Αυξήστε τα όρια ηλικίας για τις συντάξεις γιατί… γερνάμε!

Θα αγγίξει τα 90 χρόνια το προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2070

ΕΚΤ: Αυξήστε τα όρια ηλικίας για τις συντάξεις γιατί… γερ

Το πιο πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού στην Ε.Ε. είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το  βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της  ΕΚΤ για τις οικονομικές επιπτώσεις του μεγαλύτερου ποσοστού των  συνταξιούχων σε σχέση με τους  εργαζόμενους.   

Όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, η αύξηση στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση θα έχει θετική επίπτωση στην παροχή εργατικού δυναμικού και στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης.        

Στην Ε.Ε.  το ποσοστό γεννητικότητας (fertility rate) βρίσκεται στο 1,6, ενώ για να διατηρηθεί η ισορροπία στον πληθυσμό θα έπρεπε να είναι 2,1/

Ως το 2070 το προσδόκιμο ζωής μετά από τα 65 θα είναι 23,6 έτη για τους άνδρες και 26,9 έτη για τις γυναίκες, δηλαδή 5 παραπάνω χρόνια από ό,τι σήμερα

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους το 2070.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σήμερα σε 100 εργαζόμενους 15- 64 ετών αντιστοιχούν 33,4 συνταξιούχοι. Το 2070 το ποσοστό θα έχει φτάσει στο 63,1, έχοντας φτάσει στο pick το 2050 με 71%

Γενική εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των δαπανών υγείας αλλά οι επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό θα ποικίλουν από χώρα σε χώρα (για Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι μείωση περίπου 2% ΑΕΠ ως 2060 αλλά βασίζονται σε στοιχεία του 2015 και δεν ενσωματώνονται αλλαγές νόμου Κατρούγκαλου).

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη- μέλη πιθανότατα δεν θα είναι επαρκείς για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από τη γήρανση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top