Κι όμως γίνεται: Πληρώστε κάθε δόση της εφορίας σε… 12 δόσεις!

Πρόκειται για μέτρο που μπορεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους

Πληρώστε κάθε δόση της εφορίας σε 12 δόσεις

Η οικονομική κρίση, η συγκυρία η φοροκόπωση, έχει φέρει πολλούς φορολογούμενους σε αδιέξοδο.

Ένας τρόπος να «συνέλθετε» ταμειακά, όπως συνιστούν οι ειδικοί, είναι να εφαρμόσετε την μέθοδο... 12x12.

Τι είναι η μέθοδος αυτή; Να πληρώνετε την κάθε δόση στην εφορία σε 12 δόσεις.

Πώς; Η τελευταία τροποποίηση για την πληρωμή των φόρων πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι δόσεις, το επιτρέπει.

Πρόκειται για μέτρο που μπορεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους που εξακολουθούν να εξοφλούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Προϋπόθεση, η κάθε δόση να πληρώνεται με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού με πάγια εντολή.

Η δυνατότητα ρύθμισης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσω Τaxisnet, η οποία ενεργοποιήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, μπορεί να αφορά σε μία μόνο δόση των οφειλόμενων στην Εφορία, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να ρυθμιστεί με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των βεβαιωμένων χρεών.

Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τη διευκρινιστική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έρχεται να απαντήσει στις απορίες πολλών φορολογουμένων για το εάν έχουν υποχρέωση να ρυθμίσουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος για παράδειγμα, ή μπορούν να σπάσουν σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις μόνο ένα κομμάτι του φόρου.

Η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η ΑΑΔΕ διευκρίνισε:

1. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων (κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και Κ.Φ.Δ.) στη Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

2. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης:

α) οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και
β) οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αιτών δύναται να επιλέξει, κατά την ημερομηνία της αίτησης, την υπαγωγή στη ρύθμιση μίας ή περισσοτέρων εξ αυτών ή δόσεων αυτών.

Με τη νέα τροποποίηση, ο οφειλέτης δύναται να υπαγάγει τις νέες οφειλές του στη Φορολογική Διοίκηση σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής, πριν λήξει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική δυνατότητα παρέχεται ήδη με τη ρύθμιση των διατάξεων του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) για όσες οφειλές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του (σχετ. Απόφαση Αναπληρωτή ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1273/30.12.2015, όπως ισχύει.).

Όπως τονίζει η ΑΑΔΕ, με τη δυνατότητα υπαγωγής και των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πάγια ρύθμιση ενισχύεται η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ωστόσο, επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους και πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή των 24  δόσεων

Κάθε φορολογούμενος που επιθυμεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή των 24 μηνιαίων δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την εφορία θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

1. Το συνολικό ποσό οφειλόμενων φόρων που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, παρά το γεγονός πως κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

2. Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.

3. Οι υπαγόμενες στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες προέρχονται από περιοδικά υποβαλλόμενες δηλώσεις ρυθμίζονται έως και σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ενώ οι οφειλές που ρυθμίζονται εκτάκτως όπως από Τέλη Κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

4. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να εντάξει στη ρύθμιση είτε ολόκληρο το ποσό του μη ληξιπρόθεσμου χρέους είτε ένα μέρος αυτού.

5. Σε περίπτωση που μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση δημιουργηθούν νέες οφειλές ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει και αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.

6. Προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

7. Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.

8. Φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».

9. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μιας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης» το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.

10. Η ρύθμιση απόλλυται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή ολόκληρου του ανεξόφλητου ποσού της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτης αν αυτός:

α. Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.
β. Δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
γ. Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ΄ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
δ. Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
ε. Έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
στ. Δεν έχει υποβάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top