Tι ψώνισαν οι καταναλωτές τα Χριστούγεννα- Θετικά κινήθηκε ο τζίρος

Τι «δείχνουν» τα στοιχεία της ΕΣΕΕ

Τι ψώνισαν οι καταναλωτές για τα Χριστούγεννα

Θετικά κινήθηκε, σε γενικές γραμμές, η αγορά τις ημέρες των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Υπήρξαν, ωστόσο, διαφοροποιήσεις μεταξύ τύπων καταστημάτων, περιοχών και είδους προϊόντων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, συνολικά η αύξηση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι ήταν κατά μέσο όρο της τάξης του 2,5%. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν ακόμα και το 5-6%, ενώ πολλές επιχειρήσεις ένδυσης δήλωσαν μειώσεις μέχρι και 12%, «ίσως λόγω των επικείμενων εκπτώσεων, που είναι πολύ κοντά στην εορταστική περίοδο».

Πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν για άλλη μία χρονιά τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, δεύτερα το φαγητό και το ποτό και τρίτα τα βιβλία και τα παιχνίδια. Ακολούθησαν τα καλλυντικά και οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Σε ορισμένες κατηγορίες ειδών, όπως π.χ. λευκές συσκευές, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Αντίστοιχα και σε είδη με πολύ χαμηλές τιμές, καθώς στα παιχνίδια και τα βιβλία. Για τα περιφερειακά και συνοικιακά εμπορικά καταστήματα και εκείνα με ακριβότερα είδη τα πράγματα ήταν δυσμενή.

«Το 15% των Ελλήνων δυστυχώς δεν μπόρεσε να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Πάντως, παρά τη παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι γεγονός ότι οι γιορτινές μέρες άλλαξαν έστω και για λίγο τη ψυχολογία του κόσμου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top