Καταβάλλεται την Παρασκευή το κοινωνικό μέρισμα - Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις

Χρήσιμες οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ

Καταβάλλεται την Παρασκευή το κοινωνικό μέρισμα

Αύριο Παρασκευή καταβάλλεται το κοινωνικό μέρισμα σε όσους έχουν ενημερωθεί μέσω της ειδικής φόρμας ότι το δικαιούνται. Αυτοί οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα καταχωρημένα στον λογαριασμό τους στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία θα πιστωθούν περισσότερα από 730.000.000 ευρώ συνολικά στους λογαριασμούς. Το μέρισμα θα πιστωθεί σε 1.321.413 λογαριασμούς δικαιούχων και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες. Ο μέσος όρος των χρημάτων που θα λάβουν οι δικαιούχοι του μερίσματος είναι 553 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα είναι αφορολόγητα και δεν αφαιρούνται από τον λογαριασμό λόγω χρεών σε εφορία ή Ασφαλιστικά Ταμεία.

Την ίδια ώρα, για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς υπήρξαν λάθη – περίπου για 50.000 άτομα- θα δοθεί μια παράταση, όπως διαμήνυσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προκειμένου να διορθωθούν ασάφειες. Ουσιαστικά θα μπορέσουν να κάνουν τις αλλαγές όσοι θεωρούνται εν δυνάμει δικαιούχοι από το σύστημα, ωστόσο δεν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για καθαρά διαδικαστικούς λόγους. Η πλατφόρμα εικάζεται ότι θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς να υπάρχει ωστόσο επίσημη ενημέρωση.

Την είδηση επιβεβαίωσε και o Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Χρήσιμες οδηγίες για τις αιτήσεις στο κοινωνικό μέρισμα

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr (όταν ξανανοίξει η πλατφόρμα). Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) δημοσίευσε έναν χρήσιμο οδηγό, με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα του 2017.

1. Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Για να διαπιστώσετε, αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος, πρέπει να μπείτε στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

2. Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση;

Με την είσοδό σας στο σύστημα, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί, επίσης, να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας. Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί πληρωμή, ακόμα και αν πληροίτε τα κριτήρια. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, το λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ, κτλ), ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό σας. Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

3. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω, εάν προκύψει ανάγκη για ενημέρωση στοιχείων που εμφανίζονται στην αίτηση;

Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τα στοιχεία σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους παρακάτω φορείς:

Στα ΚΕΠ, εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ 

Στον ΕΦΚΑ, εάν το πρόβλημα αφορά στο χρόνο ασφάλισης

Στον ΟΑΕΔ, εάν το πρόβλημα αφορά στο χρόνο ανεργίας 

Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top