Πλεόνασμα 1,2 δις ευρώ στο ισοζύγιο συναλλαγών τον Σεπτέμβριο

Το πρώτο εννιάμηνο του 2017 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ

Πλεόνασμα 1,2 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο

Το Σεπτέμβριο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δις ευρώ, αυξημένο κατά 348 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα πρωτίστως της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 5,7% σε τρέχουσες τιμές και κατά 2,3% σε σταθερές τιμές. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,8% και 15,5% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε αύξηση αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ, διπλάσιο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 8,7% και 5,8% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, τόσο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών όσο και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,3%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 17,1%.  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top