Πώς έγινε κούρεμα στεγαστικού δανείου με βάση το Ιρλανδικό μοντέλο

Η πρώτη ρύθμιση σε κόκκινο στεγαστικό δάνειο έγινε στην Ελλάδα, με το σπάσιμο του οφειλόμενου ποσού σε δύο μέρη το Α και το Β

Κούρεμα στεγαστικού δανείου με βάση το Ιρλανδικό μοντέλο

Η πρώτη ρύθμιση με βάση το Ιρλανδικό μοντέλο, σε κόκκινο στεγαστικό δάνειο έγινε στην Ελλάδα, με το σπάσιμο του οφειλόμενου ποσού σε δύο μέρη το Α και το Β.

Σύμφωνα με αποκαλυπτική επιστολή τράπεζας προς δανειολήπτη η ρύθμιση έγινε ως εξής:

α) Ένα έντοκο μέρος Α, ποσού 52.164 ευρώ, για σχεδόν 24 χρόνια, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε 241 ευρώ, με βάση το ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor + περιθώριο + εισφορά 0,12%) και

β) Ένα δεύτερο μέρος Β, ποσού 52.239 ευρώ, το οποίο παραμένει «παγωμένο», άτοκα και χωρίς καμία απαίτηση για τα πρώτα 15 έτη.

Πώς λειτουργεί το Ιρλανδικό μοντέλο;

Με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι αναλογούσες μηνιαίες δόσεις στο τμήμα Α της οφειλής, επιτυγχάνεται απομείωση του Β μέρους (που μένει παγωμένο, δηλαδή χωρίς προσαυξήσεις)  του δανείου κατά 4% ετησίως για 15 έτη.

Αυτό σημαίνει συνολική απομείωση 60% επί του Β μέρους του δανείου, επισημαίνει η τράπεζα και προσθέτει:

«Ενδεικτικά, για το ποσό του τμήματος Β της οφειλής, που ανέρχεται σε 52.239 ευρώ αντιστοίχως, για κάθε έτος, που τακτοποιείτε εμπρόθεσμα τις δόσεις του τμήματος Α, θα διαγράφεται από το τμήμα Β το 4%, δηλαδή, συνολικά μέσα στη 15ετία μπορεί να διαγραφεί ποσό 31.343 ευρώ, διαμορφώνοντας μετά την πάροδο του επίμαχου διαστήματος ενδεικτική μηνιαία δόση 209 ευρώ αντιστοίχως, με βάση το ως άνω κυμαινόμενο επιτόκιο για το ανεξόφλητο ποσό του τμήματος Β».

Όσον αφορά στην οφειλή καταναλωτικής πίστης του ίδιου δανειολήπτη, η τράπεζα ενημερώνει πως αυτή θα θεωρηθεί ολοσχερώς εξοφλημένη, εφόσον καταβληθεί το ποσό των 3.323 ευρώ σε 150 άτοκες μηνιαίες δόσεις, ύψους 22,15 ευρώ εκάστη. «Εάν παραμένετε συνεπής στην πληρωμή της μηνιαίας δόσης, θα επιτευχθεί συνολική διαγραφή ποσού 1.329 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 60 μηνιαίες δόσεις», καταλήγει η τράπεζα.

Οι διαγραφές αυτού του τύπου προσφέρονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και περιμένουν να συζητηθεί το τελικό δικαστήριο, δήλωσε ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστόπουλος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top