Ελάχιστα τα χρήματα που περισσεύουν για χριστουγεννιάτικα ψώνια

Πού θα πάνε τα περισσότερα την εορταστική περίοδο

Σιγά - σιγά ζεσταίνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά. Τα λεφτά δεν περισσεύουν όμως, ενώ σύμφωνα με έρευνα, τα πιο πολλά χρήματα θα τα δώσουμε για φαγητό και ποτό.

«Η κίνηση φέτος έχει καθυστερήσει. Δυστυχώς πρέπει να είναι από τις χειρότερες χρονιές μετά από 25 χρόνια. Βέβαια το καταναλωτικό κοινό θέλει να ψωνίζει αλλά δεν μπορεί» δηλώνει στο ρεπορτάζ της Μαρίας Παππά ο ιδιοκτήτης καταστήματος εποχικών ειδών Αντώνης Λεούσης.  

Ο προϋπολογισμός των καταναλωτών ανέρχεται σε 450 ευρώ για τα Χριστούγεννα σύμφωνα με έρευνα της Deloitte. Προτεραιότητα έχει το φαγητό και το ποτό και σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα δώρα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Συγκεκριμένα,  από τα 450 ευρώ τα 157 θα τα ξοδέψουμε στο γιορτινό τραπέζι, τα 136 για δώρα, 82 ευρώ για μικρές αποδράσεις και 75 ευρώ για διασκέδαση.

«Ο καθένας μας από το υστέρημα του - γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα - πιστεύω ότι δίνει κάτι για να αλλάξει όλη του η διάθεση» δηλώνει καταναλώτρια στο Star.   

Πόσα ξοδεύουν οι καταναλωτές για Χριστουγεννιάτικα στολίδια;  «10, 20, 30, 50 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και με 100 και με 150 αλλά είναι λίγοι» δηλώνει ο κ. Λεούσης.   

Οι έμποροι περιμένουν πάντως με αγωνία τις γιορτές αφού την κίνηση στην αγορά δεν κατάφεραν να «σπρώξουν» ούτε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Οι πωλήσεις για 1 στις 2  επιχειρήσεις ήταν μειωμένες σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν βοήθησαν καθόλου την αγορά. Είναι η πραγματικότητα. Αναγκαζόμαστε να βάλουμε τα προϊόντα μας ακόμα και κάτω του κόστους περιμένοντας τις 24 Νοεμβρίου που είναι η λεγόμενη Black Friday»  δηλώνει στο Star ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος.   

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top