Πρόσω ολοταχώς για την ανταλλαγή ομολόγων - Τι δείχνουν οι αποδόσεις και τα spread

Χαρακτηριστικά το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου (έναντι του αντίστοιχου γερμανικού) έχει υποχωρήσει στις 467 μονάδες

Πρόσω ολοταχώς για την ανταλλαγή ομολόγων

Όλα δείχνουν ότι η ανταλλαγή (swap) 20 ελληνικών ομολόγων αξίας 29,76 δις ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012, βρίσκεται μέρα με την ημέρα προ των πυλών. 

Χαρακτηριστικά το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου (έναντι του αντίστοιχου γερμανικού) έχει υποχωρήσει στις 467 μονάδες, επίπεδο στο οποίο έχει να βρεθεί απο τις 17 Ιουλίου φέτος όταν ήταν 470 μονάδες αλλά και απο τις 7 Απριλίου του 2014 όταν ήταν 460 μονάδες.

Spread είναι η διαφορά του επιτοκίου δανεισμού μιας χώρας από μια άλλη και μεταφράζεται σε μονάδες. Όταν πχ. λέμε ότι εκτινάχθηκαν τα spreads της Ελλάδας στις 1.600 μονάδες, τότε αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δανείζεται κατά 1,6% περισσότερο από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί τη βάση αναφοράς για τις χώρες της Ευρωζώνης (έχει κατά κόρον το χαμηλότερο επιτόκιο). Επομένως το επιτόκιο δανεισμού είναι spread + επιτόκιο Γερμανίας και αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με το ρίσκο. 

Την ίδια ώρα και τα επιτόκια (αποδόσεις) των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν με εκείνο του 2ετούς να βρίσκεται πλέον σταθεροποιημένο στο 2,9%, αυτό του 5ετούς στο όριο να σπάσει το φράγμα του 4%, με τιμή αυτή την ώρα στο 4,1% και του 10ετούς στο 5,1%.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top