Eλάχιστες επιχειρήσεις ενδιαφέρθηκαν να μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθό

«Δώρον - άδωρον» το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Έκπληξη προκαλούν τα στοιχεία που αποκαλύπτει  το Star για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που μετατρέπει την εργασία με μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Κατερίνας Παναγοπούλου για το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star με την Πόπη Τσαπανίδου, μέχρι πριν λίγες ημέρες  οι επιχειρήσεις που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν μόλις… 3!  

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ είναι διαθέσιμες 40.000 θέσεις, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση  μέχρι στιγμής.  Όπως λένε οι επιχειρήσεις ο λόγος είναι ότι οι προϋποθέσεις του προγράμματος είναι ιδιαιτέρως αυστηρές.

«Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν ελεύθερο επάγγελμα σε πάνω από 2 εργοδότες και οι εργοδότες θα πρέπει να κρατήσουν τους εργαζόμενους για 18 μήνες»  δηλώνει στο Star o  σύμβουλος επιχειρήσεων Πάνος Μιχαλόπουλος.  

Ακόμα η εταιρία θα πρέπει:

-να μην μειώσει τον μισθό του εργαζόμενου κατά το 18μηνο

-Η σύμβαση των εργαζομένων με μπλοκάκι να αναρτηθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τρεις μήνες πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα

-Η επιχείρηση να μην έχει προβεί 3 μήνες πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε απολύσεις κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να συμμετάσχουν.

 «Θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε, δεν έχουμε ακόμα να δώσουμε απάντηση σε αυτό, πρέπει να γίνει πιο γνωστό το πρόγραμμα»  δηλώνει η Μαρία Καραμεσίνη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Όσον αφορά το  κλίμα το οποίο καταγράφεται στην αγορά, για το αν οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν το προσωπικό ή θα προχωρήσουν σε μείωση, ο κ. Μιχαλόπουλος απαντά: «Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με όλα τα επαγγελματικά επιμελητήρια,  οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα μειώσουν το προσωπικό ή θα προβούν σε αναδιαρθρώσεις του μισθολογικού κόστους».

Σχετικά με το τι αλλάζει πρακτικά  για έναν εργοδότη που θα μετατρέψει τον εργαζόμενο που έχει με μπλοκάκι, σε μισθωτό, ο δικηγόρος  Διονύσης Ρίζος επισημαίνει: «Πλέον θα επιβαρύνεται με 14 μισθούς αντί για 12 καθώς η μισθωτή εργασία περιλαμβάνει και δώρο Χριστουγέννων Πάσχα και επίδομα αδείας Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο μισθωτός απολαμβάνει συγκεκριμένης προστασίας όπως είναι η προστασία που αφορά τις άδειες και  την καταγγελία της σύμβασης».

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top