Μοχλός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ο Μαραθώνιος

17.000 επισκέπτες offseason – Μεγάλες οι προοπτικές με την κατάλληλη οργάνωση

Μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού ο Μαραθώνιος

8500 επί 2 πόσο κάνει; 17.000! Διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο αν μιλάμε για ξένους επισκέπτες που έρχονται σε μια – θεωρητικά αδύναμη τουριστικά περίοδο – στην Ελλάδα για τουρισμό.

Γιατί χωρίς τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, στις 12 Νοεμβρίου δεν θα ερχόταν ούτε το 1/10 αυτών των ανθρώπων τέτοια εποχή στην Ελλάδα.

Έρχονται επί τούτου 8500 ξένοι δρομείς για να τρέξουν στον Μαραθώνιο και έχουν μαζί τους τουλάχιστον έναν ακόμη συνοδό.

Μάλιστα κατά μέσο όρο μένουν στην Ελλάδα από 3 έως 10 ημέρες και ξοδεύουν πολλά χρήματα.

Λεφτά τα οποία διαφορετικά δεν θα τα «έβλεπε» η ελληνική πραγματική αγορά και χωρίς αμφιβολία τα έχουμε ανάγκη, ειδικά στις μέρες μας που περνάμε τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης.

Αυτό ακριβώς το θέμα αναπτύχθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και η επιτροπή Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Μαραθώνος στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου: «Αθλητικός Τουρισμός στο Μαραθώνα: Ευκαιρίες και Προοπτικές».

Το πάνελ των ομιλητών εκλεκτό.

Ο Καθηγητής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων Κωνσταντίνος Λαγός, ανέπτυξε λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα που καθιστούν την Μάχη του Μαραθώνα από την οποία «γεννήθηκε» ο Μαραθώνιος, κομβική για την μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας.

Όνειρο κάθε μαραθωνοδρόμου – τόνισε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και πρέσβης της φλόγας του Μαραθωνίου Δρόμου Σπύρος Ζαγάρης – πρέπει να είναι να έρθει να τρέξει στην Αθήνα, στην αυθεντική διαδρομή.

Ο κ. Ζαγάρης ανέπτυξε τις προτάσεις του για αναμόρφωση της εκκίνησης και της μαραθώνιας διαδρομής, προκειμένου ο Μαραθώνας να εξελιχθεί σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανέφερε μάλιστα πως την ίδια ώρα που στην Ελλάδα κάνουμε τέτοιες συζητήσεις, στην Κίνα στην πόλη Πεντζί και στη Βοστώνη των ΗΠΑ έχουν ήδη φτιάξει πάρκα αφιερωμένα στον μαραθώνιο στα οποία βλέπει κανείς αναπαραστάσεις δρομέων, αγάλματα του Φειδιππίδη και πλακέτες με την ιστορία της μάχης του Μαραθώνα.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός αθλητικού cluster στην Αττική για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού αναφέρθηκε η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ντόρα Πάλλη.

Στην παρέμβασή της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κλασικό μαραθώνιο και στη δυνατότητα που έχει η Αθήνα να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από την πίτα των δρομέων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να τρέξουν μακριά από τη χώρα τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία της κατόχου του πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου και αυθεντικής διαδρομής Μαρίας Πολύζου.

Η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος ανέπτυξε αναλυτικά τα οφέλη που έχει ο Μαραθώνας, η Αθήνα και η ελληνική οικονομία, από τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου.

«Η Αθήνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διοργανώσεις όπως αυτές στο Λονδίνο, το Βερολίνο ή τη Νέα Υόρκη», εξήγησε και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους τελικά ο Μαραθώνιος λειτουργεί ως μοχλός του τουρισμού καθώς ουσιαστικά οι αθλητές γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μιας πόλης.

«Είναι αλήθεια ότι για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται υποδομές. Στον Μαραθώνα για να προλάβουμε την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος πρέπει η τοπική κοινότητα να κάνει όχι έναν αγώνα αντοχής…αλλά αγώνα σπριντ!», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Θα σας πως ότι χρειάζεται, δουλειά-δουλειά-δουλειά, ενότητα και αγάπη για τον τόπο!».

Ζωντανό παράδειγμα δρομικού γεγονότος που εκτόξευσε το τουριστικό ρεύμα στον τόπο όπου διεξάγεται αποτελεί το Spetses Mini Marathon.

«Μετά τις εκδηλώσεις για την Αρμάτα, το νησί έμπαινε σε πιο χαλαρούς τουριστικά ρυθμούς μέχρι την επόμενη χρονιά. Ο Spetses Mini Marathon, έδωσε τουριστική πνοή στις Σπέτσες τον Οκτώβριο. Ο τζίρος στην αγορά του νησιού τις ημέρες του αγώνα υπολογίζεται ότι φτάνει το 1,5 εκ ευρώ», ανέφερε η Μαρίνα Κουταρέλη, υπεύθυνη του απόλυτα επιτυχημένου αγώνα που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2011 έως σήμερα στο πανέμορφο νησί του Σαρωνικού.

Τον συντονισμό της εξαιρετικής αυτής συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κατσαρός.

Του Νίκου Αρμένη 

(στη φωτογραφία ο πολιτικός συντάκτης του Star και μαραθωνοδρόμος Ν. Αρμένης με την Μ. Πολύζου και τη Ντ. Πάλλη)  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top