Αποφάσεις-σταθμοί για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Θα πρέπει να αποπληρωθούν με βάση την ισοτιμία του ευρώ όταν εκταμιεύτηκαν

Αποφάσεις-σταθμοί για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Δύο αποφάσεις-σταθμούς εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας επί συλλογικών αγωγών 1.200 δανειοληπτών.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αγωγές και ορίζει ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να αποπληρωθούν με βάση την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου που ίσχυε όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο και όχι με την τρέχουσα ισοτιμία.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο δικαστής αναφέρει στην απόφαση του ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε επενδυτικό προϊόν και ακόμα υποχρεώνει τις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τόσο το κεφάλαιο όσο και τις δόσεις των δανείων με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης.

Έτσι, οι δύο χθεσινές αποφάσεις, όπως και η προγενέστερη 334/2016 επίσης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, ανοίγουν τον δρόμο για να διευθετηθούν οφειλές ύψους γύρω στα 7 δισ. ευρώ από 70.000 στεγαστικά δάνεια που λήφθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Το μαρτύριο για 70.000 δανειολήπτες που συνήψαν τέτοια δάνεια ξεκίνησε όταν το ελβετικό φράγκο άρχισε να ενισχύεται έναντι του ευρώ. Διότι ενώ πλήρωναν τις δόσεις στην ώρα τους, το άληκτο κεφάλαιο των δανείων τους αντί να μειώνεται αυξανόταν, καθώς η ισοτιμία διαφοροποιούνταν μέρα τη μέρα.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα δάνεια συνήφθησαν με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου στο 1,55 με 1,65.

Παράδειγμα

Δανειολήπτρια έλαβε δάνειο 140.000 ευρώ, που αντιστοιχούσαν σε 233.450 ελβετικά φράγκα το 2007 για αγορά σπιτιού. Σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια καταβολών 30.000 ευρώ για κεφάλαιο και χωρίς να υπάρχουν υπερημερίες, χρωστά 187.000 ευρώ, δηλαδή 47.000 περισσότερα απ’ όσα δανείστηκε.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top