Πλειστηριασμοί…. 5 αστέρων: Στο σφυρί τουριστικά φιλέτα

Την επίσπευση των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας σε τουριστικές περιοχές ζητά η τρόικα

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Στο σφυρί τουριστικά φιλέτα

Πλειστηριασμούς… πέντε αστέρων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Θεσμών [Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM),  από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα στελέχη των τραπεζών στα ραντεβού που είχαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών την επίσπευση των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας σε τουριστικές περιοχές με αιχμή τις ξενοδοχειακές μονάδες μεσαίου μεγέθους, με «κόκκινα» δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και πολυτελείς βίλες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν εξυπηρετούν τα υψηλά δάνειά τους, ζήτησαν .

Οι δανειστές, μάλιστα, όχι μόνο πίεσαν ώστε οι εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες να εισαχθούν από τις αρχές του Ιανουαρίου στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά υπέδειξαν και τις περιοχές (Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Χαλκιδική).

Σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών στοιχείων, πρόκειται για μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα και να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Εκτιµάται ότι περίπου 1.400 τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία και θα οδηγηθούν σε πλειστηριασµό, αρχής γενοµένης από τους πρώτους µήνες του 2018.

Από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύµατα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια) πανελλαδικά, το 20,2% (ήτοι 1,5 δισ. ευρώ) έχει χαρακτηριστεί «αβέβαιης είσπραξης», το 10,6% (805 εκατ. ευρώ) είναι καταγγελµένα δάνεια και το 19% (1,44 δισ. ευρώ) είναι δάνεια σε καθυστέρηση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top