Στουρνάρας: Bιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων στις αναγκαίες πολιτικές

«Οι λίγοι που χάνουν από μια μεταρρύθμιση εναντιώνονται αλλά οι πολλοί που ωφελούνται δεν την υπερασπίζονται» τόνισε

Στουρνάρας: Bιώνουμε τη σύγκλιση στις αναγκαίες πολιτικές

«Bιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας ως προς τις αναγκαίες πολιτικές» τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, σχετικά με τη  μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, επισημαίνοντας:  «Η επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν».

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε επίσης στην  ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και ανέφερε ότι «παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο στην προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της όσο και στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».  

Ο κ. Στουρνάρας  έκανε λόγο επίσης για την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας, εντός του οποίου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και, εκμεταλλευόμενη τα δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τη σύγχρονη τεχνολογία θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη. «O ρόλος του κράτους έγκειται ακριβώς στη δημιουργία αυτού του πλαισίου» τόνισε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων είναι μακροχρόνια ενώ το κόστος είναι άμεσο. «Αυτό εξηγεί το γιατί κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ νομοθετήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Επιπλέον, όπως είπε το κόστος αφορά λίγους και το όφελος πολλούς. Οι λίγοι που ενδεχομένως χάνουν άμεσα από μια μεταρρύθμιση, εναντιώνονται και παρεμβαίνουν με σφοδρότητα στο δημόσιο διάλογο, ενώ οι πολλοί που ωφελούνται δεν την υπερασπίζονται με την ίδια θέρμη» συμπλήρωσε.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top