Tσίπρας για Τουρκία: Ζητά από τους 27 ψυχραιμία και να μην τερματιστεί η ενταξιακή διαδικασία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Tσίπρας: Ψυχραιμία απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία

Ψυχραιμία απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία, συνέστησε στους ομολόγους του στο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο μετά το πέρας της συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταλούν στην Άγκυρα στοχευμένα μηνύματα, αλλά να μην τερματιστεί η ενταξιακή της διαδικασία.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την παρέμβασή του στο δείπνο έκανε διάκριση ανάμεσα στις πράξεις και τις επιλογές της τουρκικής κυβένρησης και του τουρκικού λαού. Συγκεκριμένα μιλώντας στο δείπνο είπε ότι «η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ως τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις ανωτέρω εξελίξεις, αλλά την ίδια στιγμή να στείλει αυστηρά αλλά στοχευμένα, μηνύματα», διευκρινίζοντας ότι  «υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία, όμως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, πρέπει να διατηρηθεί τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του Τουρκικού λαού».

Διπλωματικές πηγές είχαν νωρίτερα αναλύσει την θέση της Αθήνας που δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με αυτή της Αυστρίας και άλλων χωρών που ζητούσαν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συζήτηση και η Μέρκελ δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Έχω διατυπώσει όλες τις ανησυχίες μου σήμερα το βράδυ, αλλά συνέστησα να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση - και αυτό δεν θα συνέβαινε εάν τερματίζαμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».

Η Μέρκελ ανέφερε ότι «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είναι απολύτως μη ικανοποιητική» στην Τουρκία και πως «η Τουρκία βήμα προς βήμα απομακρύνεται από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως τις προϋποθέσεις για το κράτος δικαίου».

«Η συζήτηση ήταν ισορροπημένη. Υπάρχουν σίγουρα διαφορετικές προεκτάσεις, αλλά συμφωνήσαμε σε δύο πράγματα. Πρώτον, ζητούμε από την Κομισιόν να μειώσει με υπευθυνότητα τον τα προενταξιακά κονδύλια. και υπευθυνότητα σημαίνει πως αυτά δεν είναι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για εκείνους που φαντάζονται μια άλλη εξέλιξη στην Τουρκία. Δεύτερον, ότι δεν μιλάμε μόνο για την Τουρκία, με την Τουρκία» σημείωσε.

Νωρίτερα και η ελληνική κυβερνητική πηγή ενημέρωσε τον Τύπο πως η αίσθηση από τη συζήτηση, είναι πως υπήρξε συναντίληψη των 28 ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου. Διατυπώθηκε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της καθώς και για το ρόλο της στην περιοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του, ανέφερε ότι τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στην παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με την στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποτελέσουν τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο Προσφυγικό.

Νωρίτερα σε τοποθέτησή του για το προσφυγικό αφού ενημέρωσε ότι η Ελλάδα, ότι η ελληνική υπηρεσία ασύλου είναι πρώτη πανευρωπαικά σε αριθμό αιτήσεων ασύλου, αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, είχε ζητήσει από την ΕΕ ένα ολοκληρωμένο σχεδίο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με πέντε άξονες:

1. Ευρωπαϊκό μηχανισμο επανεγκατάστασης προς χώρες της ΕΕ από τρίτες χώρες, με δημιουργία κεντρα διαδικασιών ασύλου στις τριτες χωρες.
2. Ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προς χώρες προέλευσης και διέλευσης
3. Διατηρηση και ενισχυση του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες (refugee facility) στην Τουρκία
4. Εφαρμογή συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Tουρκίας απο την πλευρά της Τουρκίας
5. Μακροπρόθεσμο σχέδιο - που αφορά τη δημιουργία και την αναβάθμιση υποδομών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου - στο Ιρακ, Αφγανισταν, Πακισταν, Μπαγκλαντες, τονίζοντας ότι η συζήτηση πρέπει να αφορά και εκείνες τις περιοχές και όχι μόνο τις χώρες της Αφρικής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top