EKT: Stress tests για τις 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα

Στα 45% ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια

EKT: Stress tests για τις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα

Στο 45% ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί που ζήτησε την επίσπευση της υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

Η k. Νουί  προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της τραπεζικής ένωσης.

Διευκρινίζει  πάντως, ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7% κρίνονται από την ΕΚΤ ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς για πωλήσεις δανείων και η θέσπιση νέων πλαισίων για τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οδηγούν σε επίσπευση της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα. Επισημαίνει δε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους.

Σαν παράδειγμα αναφέρει τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά συμπληρώνει  ότι  θα χρειαστεί να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα.

Όπως επισημαίνει η Νουί  η ΕΚΤ θα διενεργήσει επίσης ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα τέσσερα ελληνικά σημαντικά ιδρύματα. Ο κύριος λόγος για τη διενέργεια αυτών των ασκήσεων είναι να επιτευχθεί μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στο πλαίσιο βασικού και δυσμενούς σεναρίου.

Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν κρίνει σκόπιμη τη διενέργεια άλλου συνολικού ελέγχου του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top