«Ηλεκτροπληξία» σε χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ -Εκκρεμούν ακόμη οι αλλαγές στον υπολογισμό των χρεώσεων

Φουσκωμένοι και φέτος ενδέχεται να έρθουν οι λογαριασμοί

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για φουσκωμένους λογαριασμούς που ενδέχεται να λάβουν και φέτος, ενόψει της χειμερινής περιόδου.         

Αυτή τη στιγμή οι κλίμακες υπολογισμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας  ειναι τέσσερις:  Από 0 έως 1600 kwh , από 1601 έως 2.000 kwh,  από 2001 έως 3.000 kwh  και η κλίμακα πάνω από 3.001 kwh . Αν κάποιος υπερβεί μία κλίμακα χρεώνεται με την τιμή της επόμενης για όλες τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε.

Για παράδειγμα:

Ένα νοικοκυριό είχε κατανάλωση 1159 κιλοβατώρες και 386 κιλοβατώρες νυχτερινό, με το συνολικό κόστος για το ρεύμα  να ανέρχεται στο τετράμηνο Ιούνιος- Οκτώβριος σε 215 ευρώ.

Το ίδιο νοικοκυριό  αύξησε την κατανάλωσή του λόγω κρύου και έφτασε στις 2102 κιλοβατώρες και στις 623 το νυχτερινό. Το συνολικό κόστος εκτινάχθηκε στα 483 ευρώ.   

Το υπουργείο Ενέργειας έπρεπε να εχει φέρει νομοθετική ρύθμιση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για την αναδιάρθρωση των κλιμάκων. Είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου όμως  και ακόμα δεν εχει αλλάξει κάτι.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου το θέμα των χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας εξετάζεται συνολικά και το αργότερο μέχρι τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές  στον τρόπο υπολογισμού των κλιμάκων

«Η ΡΑΕ εχει κάνει πρόταση στο υπουργείο που επεξεργάζεται την πρόταση αυτή: Θα είναι τρεις κλίμακες και το κυριότερο απο όλα ειναι ότι  θα πρέπει απο κλίμακα σε κλίμακα να μη μεταφέρονται οι καταναλώσεις» δηλώνει στο  Star o Γιώργος Μπίτζας, πρόεδρος της ΕΔΟΠ- ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα τα σενάρια για την πώληση πελατών της ΔΕΗ  θέλουν συνολικά 3,500.000 εκατομμύρια καταναλωτές να μετακινούνται σε άλλες εταιρείες.

«Αποτελεί παγκοσμία πρωτοτυπία γιατι κανένας δεν πουλάει τους πελάτες του. Με ποια στοιχεία και με τι κίνητρα θα φύγουν οι πελάτες αυτοί;» αναρωτιέται ο κ. Μπίτζας.   

Ωστόσο,  σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονη διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη  για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση των καταναλωτών απο τη ΔΕΗ στους ιδιωτικούς παρόχους.

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top