Βαραίνει κι άλλο το πορτοφόλι της νοικοκυράς: Νέες αυξήσεις σε κρέας, λαχανικά και τυριά

Μείωση τιμών σε ψωμί και γιαούρτι - Στο 1% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Νέες αυξήσεις σε κρέας, λαχανικά και τυριά

Την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Ειδικότερα, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2016 προέκυψε αύξηση 1%, έναντι μείωσης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. 

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2016 - Σεπτεμβρίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2016 με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2014 - Σεπτεμβρίου 2015.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9% τον μήνα Σεπτέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2017, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

0,4% στη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε νωπά ψάρια, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, νωπά λαχανικά, τυριά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, γιαούρτι.

43,7% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.

1,2% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς κυρίως των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

0,2% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.

0,3% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

0,2% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,2% στη Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, φυσικό αέριο.

1,4% στις Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).

0,3% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την επαναφορά των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις. 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top