Μοσκοβισί: Καλά νέα για τον ΦΠΑ η αλλαγή στους κανόνες - Άσχημα νέα για τους απατεώνες

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Μοσκοβισί: Καλά νέα για τον ΦΠΑ η αλλαγή στους κανόνες

Η απάτη με τον ΦΠΑ είναι η πιο μαζική απάτη στην οικονομική ζωή της ΕΕ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αποδίδοντας τα αίτια της απάτης στην ανεπαρκή νομοθέτηση του καθεστώτος ΦΠΑ, μετά το άνοιγμα των συνόρων το 1993.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση του STAR, ο Επίτροπος δήλωσε πως "το σύστημα που προτείνουμε είναι η μόνη εφικτή λύση για να λύσουμε το πρόβλημα της απάτης". Ο Επίτροπος είπε στο ΚΥΠΕ πως η άλλη πρόταση που πέρασε από λεπτομερείς συζητήσεις (το περίφημο σύστημα reverse taxation) θα απαιτούσε "έναν τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας για να προχωρήσει και θα ήταν ευάλωτο το ίδιο και αυτό στην απάτη". Ωστόσο δεν θέλησε να κατονομάσει τα κράτη μέλη που ενδεχομένως διαφωνούν στο Συμβούλιο και με την νέα πρόταση για την τιμολόγηση στον προορισμό.

Παρουσιάζοντας τη συνολική πρόταση της Κομισιόν, στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι τα κράτη μέλη δεν είχαν συμφωνήσει τότε, το 1993, στο πως θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που αφορούσαν προϊόντα. Έκανε λόγο μάλιστα για ηθικό και οικονομικό "φιάσκο". Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην απάτη τύπου "καρουζέλ" με τα προϊόντα να κάνουν κύκλους μέσα στην ΕΕ, και το ΦΠΑ να μην αποδίδεται τελικά πουθενά.

O Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι "25 χρόνια μετά τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, οι εταιρείες και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν 28 διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ όταν λειτουργούν διασυνοριακά. Οι εγκληματίες και ενδεχομένως οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά για πολύ καιρό, απομιζώντας 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό το αναχρονιστικό σύστημα που βασίζεται στα εθνικά σύνορα πρέπει να τελειώσει!".

"Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάζουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ΦΠΑ ως εσωτερικές πράξεις στην εσωτερική μας αγορά έως το 2022", τόνισε. "Η σημερινή πρόταση αναμένεται να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ κατά περίπου 80%" τόνισε ο Επίτροπος.

"Ταυτόχρονα", όπως είπε "θα διευκολύνει τη ζωή των εταιρειών της ΕΕ που διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ" και κατέληξε: "εν ολίγοις: καλά νέα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, κακά νέα για τους απατεώνες".

Με βάση την σημερινή απόφαση της Κομισιόν, αν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν τότε στο μέλλον θα ισχύουν τα εξής:

- Ο ΦΠΑ θα χρεώνεται τώρα για το διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων. Επί του παρόντος, αυτός ο τύπος εμπορίου απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, παρέχοντας ένα εύκολο κενό για τις αδυσώπητες επιχειρήσεις να εισπράττουν ΦΠΑ και στη συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς να παραδώσουν τα χρήματα στην κυβέρνηση.
- Θα ισχύει ο κανόνας του One Stop Shop. Θα είναι απλούστερο για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά να αντιμετωπίζουν τις υποχρεώσεις τους στον τομέα του ΦΠΑ. Οι έμποροι θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις και πληρωμές χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα πληρώσουν άμεσα τον ΦΠΑ, όπως συμβαίνει ήδη για όλες τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
- Μετακίνηση στην αρχή του "προορισμού", σύμφωνα με την οποία το τελικό ποσό του ΦΠΑ καταβάλλεται πάντοτε στο κράτος μέλος του τελικού καταναλωτή και χρεώνεται με το συντελεστή του εν λόγω κράτους μέλους. Πρόκειται για μια μακροχρόνια δέσμευση της Κομισιόν, με την υποστήριξη των κρατών μελών. Έχει ήδη εφαρμοστεί η πώληση ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
- Λιγότερη γραφειοκρατία με απλούστευση των κανόνων τιμολόγησης, επιτρέποντας στους πωλητές να συντάσσουν τιμολόγια σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας τους, ακόμη και όταν πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές. Οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να καταρτίζουν κατάλογο των διασυνοριακών συναλλαγών για τη φορολογική τους αρχή (η αποκαλούμενη "ανακεφαλαιωτική δήλωση").

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top