Η φοροκαταιγίδα του 2018 - Τα μέτρα των 500 εκατ. ευρώ που έχουν προαποφασιστεί και θα εφαρμοστούν από το νέο έτος

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης εξηγεί στο star.gr τι φέρνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα μαντάτα για τους φορολογούμενους μόνο καλά δεν είναι, καθώς για μια ακόμη φορά, οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πολίτες θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης εξηγεί στο star.gr ποια μέτρα περιλαμβάνονται και θα τεθούν σε εφαρμογή με το νέο έτος, μετά την ψήφισή τους στη Βουλή.

«Τα μέτρα είναι ύψους 1,8 δις ευρώ για το επόμενο έτος και κατανέμονται ως εξής: 500 εκατ. ευρώ έχουν αποφασιστεί ήδη στη β’ αξιολόγηση και τα υπόλοιπα είναι από την α’ αξιολόγηση και τη συμφωνία του 2015. Δηλαδή το τρίτο μνημόνιο του 2015 έχει προβλέψει μια δημοσιονομική προσαρμογή για 4 χρόνια μπροστά, μέχρι τη λύση του προγράμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Τσαγκάρης και συνεχίζει:

«Τα μέτρα αυτά έχουν αποφασιστεί για να πάρουμε 86 δις ευρώ (δάνειο), αλλά το θέμα είναι ότι έχουμε πάρει μόνο 42 δις και μάλιστα οι εταίροι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούμε τα υπόλοιπα, γιατί είναι παραπάνω τα μέτρα που έχουμε πάρει. Αυτό είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης»

Τι περιλαμβάνουν οι φόροι των 500 εκατ. ευρώ για το 2018

- Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες η οποία υπολογίζεται περίπου στα 121 εκατ. ευρώ. (Αυτό σημαίνει ότι οι ιατρικές δαπάνες δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην έκπτωση φόρου στα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2018).

- Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση μισθωτών και συνταξιούχων. Άλλα 68 εκατ. ευρώ κερδίζει ο προϋπολογισμός από αυτό το μέτρο

- Μείωση 50% στο επίδομα θέρμανσης. (Ήταν 110 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ)

- Αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

«Για το μέτρο αυτό η κυβέρνηση είχε κάνει μια σκέψη σε συνεργασία με τους θεσμούς, μήπως το αναβάλουν, αλλά δεν φαίνεται να το πετυχαίνουν» επισημαίνει ο κος Τσαγκάρης στο star.gr

- Επιβολή φόρου διαμονής από 0,5 έως 4 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία

«Συνήθως οι απολογισμοί μας ήταν πάντα χειρότεροι, οπότε αναγκαζόμασταν ολοένα να παίρνουμε νέα μέτρα»

Ο κος Τσαγκάρης επισημαίνει επίσης πως οι φόροι που έχουν «προαποφασιστεί» και πρόκειται να εφαρμοστούν το 2018, αφορούν σε πολίτες όλων των επαγγελματικών κατηγοριών. Ο οικονομολόγος τονίζει πως «μπορεί η κυβέρνηση να προβλέπει ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2,4%, ενώ έχουν μπει αυτοί οι φόροι, αυτό όμως δεν είναι βέβαιο. Δε σημαίνει ότι θα πιάσουμε τους στόχους». Υπενθύμισε δε ότι «συνήθως οι απολογισμοί μας, ιστορικά στην Ελλάδα ήταν πάντα χειρότεροι, οπότε αναγκαζόμασταν ολοένα να παίρνουμε νέα μέτρα».

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top